Antarktik saç çimi DNA'sı buğdaya aktarılacak

17 February Wednesday, 2021
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde koruma altına alınan "Antarktik saç çimi"nin aşırı kurak ve tuzlu ortamlarda yetişmesini sağlayan DNA'ları buğdaya aktarılacak.
Antarktik saç çimi DNA'sı buğdaya aktarılacak Antarktik saç çiminin kuraklığa dayanıklı DNA'ları buğdaya aktarılacak.

Türkiye'nin 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi sırasında 8 farklı bölgeden elde edilen ve Niğde Ömer Üniversitenin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zahide Neslihan Öztürk Gökçe, buğdayda verim kaybının önlenmesi için çalıştıklarını belirtti. "İki senedir bitkiler, sağlıklı şekilde büyüyor. Aynı zamanda tohumlarını aldık, doku kültürü çalışmalarını yaptık. Bu bitkilerin Niğde'nin soğuk ortamında peyzaj çalışmalarında kullanılabilmesi amacıyla deneme yaptık. Bitkileri, saksılara yerleştirdik ve üniversitede hiç güneş almayan bir yere koyduk. Son derece canlı bir şekilde büyümelerini devam ettirdiler." ifadelerini kullandı.

Gökçe, saç çimi bitkisinin buğdaygillerden arpa ve buğdayın bir akrabası olduğunu, Antarktika'da besin açısından en kıt, rüzgar açısından kurak ve aynı zamanda deniz suyu nedeniyle tuzlu ortamlarda büyüdüğünü dile getirdi.
Gökçe, asıl amaçlarının kuraklık ve tuzlulukla mücadele etmek olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Kurak veya tuzlu koşullarda verim kaybı yaşamadan diğer bitkilerde de bunu sağlayabileceğimizi gösteriyorlar. Burada öğrendiklerimizi buğdaya aktarabilirsek, buğdayın hem tuzlu topraklarda hem de neredeyse hiç sulama yapılmadan, verim kaybına uğramadan yetişmesini sağlayabiliriz."
antarktik kurak çim Niğde üniversite buğday genetik