Arı konaklama noktaları sayısallaştırılıyor

03 July Tuesday, 2018
Muğla “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi”nin meyvelerini topluyor.
Arı konaklama noktaları sayısallaştırılıyor Haber: Selma EREZ - Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur ACAR
 

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2013 yılında başlatılan ve başarıyla yürütülen “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi” çalışmaları sonuç vermeye başladı.

Çam balı merkezi olan ve çalışmalarıyla apiterapinin marka şehri olmayı hedefleyen Muğla, arıcılık çalışmalarına hızla devam ediyor. Bir milyonun üzerinde arıcısı bulunan Muğla, her yıl ortalama 3 milyon konaklayan arıcıya ev sahipliği yapıyor. Bu rakamla birçok ülkede bulunan koloni sayısından daha fazla koloniye ev sahipliği yapan Muğla’da “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi” başarı ile uygulanıyor.

Muğla konaklayan arıcı sayısıyla en büyük koloniye sahip

Çam balında, dünya üretiminin yüzde 70’i, Türkiye üretiminin yüzde 92’sini sağlayan Muğla’da “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi” değerlendirildi.

Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği’nde yapılan toplantıya başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Ercan Yenidünya, Muğla İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Türkiye Arı Yetiştiriciler Birliği ve Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ziya Şahin, on bir ilin birlik başkanları ve ilgili teknik personel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ziya Şahin arıcılıkta ve özellikle çam balı üretiminde Muğla’nın önemli bir payı olduğunu, dünya çam balı üretiminin yüzde 70’inin Muğla’dan karşılandığını söyledi. Her sene konaklayan arıcı sayısıyla büyük bir arıcılık sektörü olduğuna vurgu yapan Şahin, bu anlamda  “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi’nin öneminin büyük olduğunu, başarıyla uygulanan bu örnek projenin tüm ülkede uygulanması gerektiğini söyledi.

Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesiyle kargaşaya son

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal ise konuşmasında projenin başarısına değindi. Erkal, projenin, arıcılık ve çam balı üretiminde önemli bir yere sahip olan Muğla’ya yakışır bir proje olduğunu, örnek olması sebebiyle de mutlu olduklarını dile getirdi. 2013’ten bu yana her yıl arıcılık çalışmalarına ve projeye katkı sağlayarak ilerlediklerini ve gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söyleyen Erkal, İl Müdürlüğünün bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Muğla’nın konaklayan arıcı sayısıyla büyük bir kapasitesinin olduğunu ve azami hizmetle çalışmaların devam ettiğini ifade eden Erkal, kargaşaya mahal vermeden tüm arıcılara hizmet verildiğini kaydetti. İl Müdürü Erkal, proje ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından İl Müdürlüğünün hazırladığı Muğla arıcılığı ve çam balını tanıtan film seyredildi.

“Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi” sunumunu Muğla İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın yaptı. Toplantı sonrası bilgi alış verişinde bulunularak, proje ekibi tarafından sorular cevaplandırıldı.

Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Ercan Yenidoğan projenin önem ve başarısına değinerek, bu toplantının genele yayılması konusunda gereken desteği vereceklerini söyledi. Yenidoğan, çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, memnuniyetini dile getirdi.
 
Arıcılık arı konaklama muğla il tarım arıcı