Arkadaş 141 günde 1033 km yol gitti

16 December Wednesday, 2020
Uydudan takip edilen Arkadaş adlı bozayı 141 günde 1033 kilometre yol aldı.
Arkadaş 141 günde 1033 km yol gitti Dünyada göç eden tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve yazın beslenmek için Karadeniz Bölgesi'ne giden bozayılar, uydu vericileriyle izlenerek dönüş yolları takip ediliyor. O ayılardan biri de 5 yaşındaki dişi bozayı Arkadaş. Arkadaş 141 günde 1033 kilometre yol aldı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, ayının günde yaklaşık 8 km yol yürüdüğünü belirtti. daha önce yaptıkları bilimsel çalışmalarla bölgede bulunan bozayıların göç ettiğini ortaya koyduklarını anımsattı. "KuzeyDoğa Derneği olarak yaptığımız bozayı takip çalışmalarında bu yıl yakaladığımız 86 kilo ağırlığında dişi bir bozayı 141 günde 10 bin adım atarak Ardanuç'a varmış ve toplamda 1033 kilometre yol gitmiş. Yani günde 7,8 kilometre yol yürümüş ve bu da 10 bin adıma eş değer oluyor. Bu göçünü 70 günde tamamlamış, geri kalan günlerini Sarıkamış'ta geçirmiş."

Çoban, bozayıların Sarıkamış'tan neden göç ettiğini araştırmaya devam ettiklerini belirterek, yaşam alanlarını inceleyip göç nedenlerini anlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Göç nedenleriyle ilgili Karadeniz ormanlarının, Sarıkamış ormanlarına göre daha zengin bitki örtüsüne sahip olmasının akıllara geldiğini aktaran Çoban, "Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru çalışmasının önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu orman birleştirme çalışması ne kadar hızlı tamamlanırsa aslında sadece bozayıların değil göç eden hayvanların güvenliğini o kadar iyi sağlamış olacağız." diye konuştu.
bozayı kars karadeniz orman göç sarıkamış