Asma yaprağından 1,5 milyonluk gelir

01 July Thursday, 2021
Denizi’nin üzümüyle ünlü Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesinde de bu yıl toplanacak yaklaşık 150 ton çekirdeksiz asma yaprağından 1,5 milyon TL gelir bekleniyor.
Asma yaprağından 1,5 milyonluk gelir
Denizli’de ince, narin ve kendine has aroması ile damaklarda farklı bir tat bırakan asma bağ yaprağı hasadında birinci toplamanın sonuna gelindi.

Çal ilçesine bağlı Selcen mahallesinde yoğun olarak toplanan bağ yaprağı üzüm üreticileri için ek gelir oluyor. Mahallede sadece çekirdeksiz üzüm bağlarından yılda 150 tona yakın asma yaprağı toplanıyor, yaş ve salamura yapılarak satılan asma yapraklarından mahalleli bu yıl 1,5 milyon TL gelir bekliyor.

Üzüm üreticisi Ömer Ayhancı, yaprağın kilogram fiyatının 5 liradan başladığını belirtti. Ayhancı, “Sultaniye Çal çekirdeksiz yaprağı biz bağlarımızı sulamadan oluşan bir üzüm. Bu yüzden bu yaprağı daha çok tercih ediyoruz. Biraz da sarımsı, yumuşak ve damarları ince yaprak türü. Bizim kendi mahallemizde 5 bin dekar bağ var. Bunlar diğer ilçelerde daha da ayrı bir tür oluyor. Onlar sadece öküzgözü yaprakları büyük olduğu için balık pişirmede tercih ediyor. Bizim esas üzüm yaprağını topladığımız cinsi Çal Çekirdeksiz Sultaniye üzümü.  Bağda ilk toplamanın sonuna geliyoruz. Kilosunu bu sene 5 TL’den başlayarak 7 ile 8 TL’ye geldi. Şuanda yaş yaprak olarak 5 TL civarında. Bazıları salamura yaparak satıyor.” diye konuştu.

Hamide Banaz da yaprağı genellikle salamura olarak sattıklarını belirterek “Çekirdeksiz bağlarımız var. Onlar da ikinci bir gelir olarak filizlerinde taze yaprak toplayıp salamura yapıp satıyoruz. Sabah 5 gibi bağa gelerek sepetlerle yaprakları toplarız. Eve götürerek salamura haline getiririz. Fazla yaş satmayı tercih etmeyiz çünkü salamura bizde gelenek olarak daha geçerli.” dedi.
denizli çal salamura yaprak