Ata tohumuyla başladı, ihracatçı oldu

16 July Friday, 2021
Elazığ’da yaşayan 30 yaşındaki Kadir Celayir dede mesleğine ve tohumlarına sahip çıktı, ihracatçı oldu. Endemik bir tür olan ve tescilli Keban biberi üreten Celayir, ata tohumu kullanarak verimi de yüzde 60’lara kadar çıkardı.
Ata tohumuyla başladı, ihracatçı oldu
Elazığ Keban'da yaşayan 30 yaşındaki Kadir Celayir dede mesleği, sebze ve meyve yetiştiriciliğini sürdürüyor.

Endemik olan ve tescil edilen Keban biberini üretmeye başlayan Celayir, 70 günlük yetişme süresinden sonra hasada başladı.

Tescilli Keban biberinin ihracatına da başlayan Celayir “Keban biberimiz fideden hasada yetişmesindeki süre ortalama 70 gün. Biz de bu süreyi tamamlamış ve hasadımıza başlamış bulunuyoruz. Bizler, Keban biberimizin daha kaliteli ve daha lezzetli olabilmesi adına birçok çalışmalar yaptık. Çalışmalarımız sonucunda muvaffak da olduk. Biberimiz daha kaliteli, daha lezzetli ve yıllık ürün miktarı eskilere göre daha fazla. Rekolteler önceki yıllara göre yüzde 50 ile 60 arasında artmış bulunmaktadır. Keban biberimiz sadece ilçe ve ilde değil, ülke sınırlarını aşmıştır. Keban biberimizin bizden sonraki nesillere kalması için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tescillenmiş olan Keban biberimizi hem örtülü hem de açık alanda yetiştirmekteyiz. Biz bu tescilli biberinin yetiştirirken zararlılarla ve hastalıklarla mücadele ediyoruz. Bu mücadelede kesinlikle herhangi bir kimyasal madde, gübre veya ilaç kullanmıyoruz. Zaten Keban biberimizin kalitesi ve lezzeti buradan geliyor.” Diye konuştu.
elazığ keban biber ihracat ata tohum