Atatürk Barajı sulama için göreve hazır

08 January Tuesday, 2019
Son aylarda Fırat Havzası'na düşen aşırı yağışlar, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP'a hayat veren ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı'na yaradı. Baraj erkenden gelecek yılın sulama suyu ihtiyacını karşılayacak seviyeye yükseldi.
Atatürk Barajı sulama için göreve hazır 817 kilometrekare göl alanıyla Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise önde gelen sulama barajlarından birisi olan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, bu yıl adeta yağışa doydu.

Bu yıl Fırat Nehri Havzası’nda etkili olan yağışlar sayesinde barajın su seviyesi 2 metre birden yükselerek 530 metre kotunu aştı. Kış ayları ve ilkbaharda düşecek kar ve yağmur sularıyla beraber, barajdaki su seviyesinin rekora ulaşacağı öngörülüyor.

Yıllık ortalama su akışı 26 bin 654 milyar metreküp olan Atatürk Barajı, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmine sahip bulunuyor. Bu miktardaki su, aynı zamanda Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını tek başına karşılayabilecek bir kapasiteyi ifade ediyor.

Atatürk Barajı yaklaşık 26 yılda ülke ekonomisine maliyetinin 6 katı oranında gelir sağladı.
 
gap atatürk baraj yağış