ATED 1. Olağan Genel Kurulunu Ankara'da yaptı

02 April Friday, 2021
Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da yapıldı. Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda dernek faaliyetlerinin yanı sıra yıl içinde tarım alanında yapılması gerekenler ele alındı.
ATED 1. Olağan Genel Kurulunu  Ankara'da yaptı Genel Kurula ev sahipliği yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır, genç bir dernek olan Avrasya Tarım Ekonomisi Derneği’nin özverili çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Kır, “Sivil toplum kuruluşları bir ülkenin gelişiminde oldukça önemlidir, kalkınma ve gelişmeden bilimsel altyapısı güçlü düşünce kuruluşları, dernekler gibi organizasyonların karar verme konusunda aydınlatıcı işlevleri olduğunu, olması gerektiğini de düşünüyorum. Temel parametreleri çiftçi eğitimi, yayımı ve danışmanlık, yayın ve tanıtım olan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak hizmetlerimizi bilginin peşinde tecrübenin izinde anlayışı ile yerine getiriyoruz. Bu anlamda Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği ile yakın işbirliği içinde olmayı önemsiyoruz.”  İfadelerine yer verdi.

Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, derneğin 2020 Haziran ayında Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki araştırmacı arkadaşların gayretiyle kurulduğunu söyledi. Dernek, ‘Birlikte hareket etmeyi sağlayacaktır’ diyen Bayramoğlu, dernek çatısı altında yapılacaklar konusunda motivasyonlarının tam olduğunu belirtti. Bayramoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 “ Pandemi olmasaydı bu alandaki tüm tarım ekonomistleri burada olurdu. Tarım sektörünün bütüncül sorunlarının çözümünün tüm ekonomistlerin bir araya gelmesiyle çözüleceği kanısıyla bu derneği kurduk. Dünyada mevcut gıda arz güvenliği konusunda çalışmalar yapıyoruz, bu tehdidin ortadan kaldırılması için herkes elinden geleni yapmalıdır. Türkiye tarım sektörü hem işgücü, hem fiyat regülasyonu ve politikaların uygulanabilirliği açısından iyi bir konumda bulunmaktadır. Tarımın tüm paydaşları üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

Sektörün daha ileriye gitmesi için yapılması gerekenler var. İklim değişikliği, kuraklık, göç, tarım ürünleri piyasasındaki fiyat hareketleri, tarımsal üretimdeki maliyet baskısı, çevre politikalarının yetersizliği, teknoloji kullanımındaki yetersizlik gibi benzeri konuların olumsuz etkisini şu an hissetmekteyiz. Geliştirilen politikaların uygulanması zamana bağlıdır, su an itibariyle en büyük sorun maliyetlerin yüksek olması ve bunun minimize edilmesidir. Kooperatif, birlik gibi üretici örgütlenmesi ile birlikte hareket etme yeteneği geliştirilmesi lazım. Küçük üretici ancak birlik olarak korunabilir.Ürün piyasalarının regülasyonu için üretim planlaması yapılmalıdır. Dünyada da kooperatifleşme ve üretim planlaması yapılmaktadır. Türkiye’nin de yapması gereken budur. Çağrım ilgili herkesin bu topluma hizmet etmek amacıyla bu derneğe üye olmasıdır.”

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Tohum Yetiştiricileri Alt Birlik Başkanı Hacı Ömer Güler Covid19 salgının, gıdanın önemini ortaya çıkardığını belirtti. “Kendi gıda güvenliğini sağlayan ülkeler simdi ve gelecekte daha güvenli olacaktır” diyen Güler, “Stratejileri 30-50 yıl bandında oluşturmamız gereklidir” dedi. Güler, “Toprağın sahibi olan çiftçilerin bulundukları yerde tutunması gerektiği inancındayım. Kırsala sahip çıkmalıyız, zira gıdayı elinde bulunduran ülkeler her zaman avantajlı olacaktır” dedi.

Toplantıda konuşan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise tarım ekonomistlerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türker, üretici örgütlerinin faaliyetleri, ulusal kırsal kalkınma projelerinin hazırlanması, İPARD yönetim otoritesi, Türkiye genelinde tarım işletmelerinin faaliyetleri gibi birçok konuda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. “Öncelikle yapısal sorunlar çözülmelidir” diyen Türker yapısal sorunların içinde ise sulama, toplulaştırma, miras yönetimi gibi konular olduğunu vurguladı. Türker, güçlü tarım örgütlerine ihtiyaç olduğunu, şu anda mevcut 14 bin örgütün yeniden yapılandırılması için çalışmalar sürdürdüklerini belirtti. Sürdürebilir üretim modelinin de bu ihtiyaçlardan biri olduğunun altını çizdi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Kerim Üstün ise “Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri, gıdayı kontrol ederseniz insanları kontrol etme imkanınız olur. Pandemi sürecinde tarımın önemi herkes tarafından anlaşılmış oldu. Bizim de bakanlık olarak doğru yönlendirme yapmamız gereklidir. Tarım camiası olarak önümüzdeki yıllara dönük-2080’lerde 120 milyonluk olası nüfusumuz icin- şimdiden adımlar atmamız gereklidir. Bu dernek bu anlamda büyük hizmet yapacaktır.

Biz arz güvenliği ve güvencesinde sorumlu olsak da geldiğimiz noktada tohumun toprağa buluşmasından tüketiciye gelene kadarki tüm süreçten sorumluyuz. Bu kapsamda bu dernek ile bilgi birikimlerimizi bir araya getirmiş olacağız.” Dedi.
 
Konuşmaların ardından Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu’nda görev yapan hocalara plaket taktimi yapıldı.

Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği Olağan Genel Kurul toplantısı, Dernek başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu’nun yapılan faaliyetler hakkında bilgi vermesi ve dernek yönetim ve denetleme kurulunun seçilmesinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
Avrasya tarım ekonomist dernek olağan genel kurul toplantı eğitim yayın pandemi