Avrupa’da Türk kirazına yoğun ilgi

13 July Thursday, 2017
Türkiye’den Avrupa’ya bu yıl 37 bin 754 ton Napolyon kirazı ihraç edildi.
Avrupa’da Türk kirazına yoğun ilgi Afyonkarahisar ve Konya'nın ilçelerinde hasadı süren ihracatlık Napolyon kirazı, Avrupa ülkelerinde "Türk kirazı" kalitesiyle tüketicilerden büyük ilgi görüyor.
Bahçelerde tarım işçileri tarafından özel olarak seçilen ve boyutlarına ayrılan kirazın en irileri ve kaliteli olanları, üreticiden kilosu 5,5-7 lira arasında alınıp paketlenip genellikle Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Bu boyuttaki kaliteli kirazlar, iç piyasaya sunulmuyor. 
Bu kirazlar, Almanya ve İngiltere'deki marketlerde tüketicilerden büyük ilgi görüyor ve "Türk kirazı" markasıyla kilosu 6 ila 9 avro arasında değişen fiyatlardan satılıyor.
İkinci kalitede olan ürünler ise 2,5-3 lira arasında alınıp Avrupa dışındaki ülkelere gönderiliyor.
"Napolyon" olarak bilinen Ziraat-900 cinsi kirazda Afyonkarahisar ve Konya'nın ilçeleri gibi iç kesimlerde hasat sürerken ihracat da tüm hızıyla devam ediyor. 
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden (UYMSİB) alınan bilgiye göre, 1 Ocak-30 Haziran döneminde Türkiye geneli kiraz ihracatı 37 bin 754 ton olarak gerçekleşti, bu ihracattan 103,3 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 
Yurt dışına gönderilen kirazın üçte birini Almanya aldı, bu ülkeye 13 bin 667 ton kiraz gönderildi. Türkiye'nin kirazdaki dış satımının yüzde 51'i, 19 bin 557 tonla AB ülkelerine gerçekleştirildi.
UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, Türk kirazının kalitesinin sadece iç pazarda değil, dış pazarda da bilindiğini söyledi.
Türk kirazının, iriliği, kalitesi, aroması, bir de o ihracatı gerçekleştiren firmaların dünya standartlarının üzerinde çalışmasıyla dünyada marka olduğunu vurgulayan Yazgan, piyasada rakibin çok olmasına rağmen Türk kirazı adının yettiğini belirtti.
Yazgan, Türk kirazının, toplanmasından, bahçede özenle seçilmesine ve firma tarafından paketlenip gönderilmesine kadar ihracata hazırlanmasındaki her aşamasının titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.
 
 
kiraz Napolyon kirazı Avrupa ihracat Türkiye