Ayçiçeği fiyatları üreticiyi sevindirdi

26 August Wednesday, 2020
Kooperatiflerin açıkladığı ayçiçeği alım fiyatları ve desteklemeler üreticinin yüzünü güldürdü.
Ayçiçeği fiyatları üreticiyi sevindirdi
Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifinin açıkladığı ayçiçeği avans fiyatları Manyaslı ayçiçeği üreticisini sevindirdi.  

Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifinin dün açıkladığı ayçiçeği alım avans fiyatları Manyaslı üreticileri sevindirirken, verimlerin düşük olacağı endişesiyle de buruk bir sevinç yaşadılar. Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, birliğin son yıllar da yağ oranına göre ayçiçeğine fiyat verdiğini hatırlatarak, en düşük yağ oranı olarak belirlenen yüzde 40'lık yağ oranına sahip ayçiçeğine ödenecek avans fiyatı 3 lira 240 kuruş olarak açıklandığını belirtti. Kalpakçı, buna paralel olarak, her yüzde 1 yağ oranı için üreticilere yüzde 1,5 'a tekabül eden yağ primi ödeneceğini açıklarken, Manyas'ta ayçiçeği alımlarının 31 Ağustos. Pazartesi günü başlayacağını açıkladı.   

2020-2021 alım sezonunu başlatan Karadenizbirlik’ten de çiftçiyi memnun eden fiyat açıklaması geldi. 

Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ayçiçeği alım fiyatını 3,20 lira olarak belirledi. 

12 kooperatifte alım gerçekleştireceklerini söyleyen Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, "Çiftçimize ödemeleri peşin olarak yapma geleneğimizi bu sezon da sürdüreceğiz. Gelişen piyasa şartlarına göre çiftçimize fiyat farkı ödemesi de yapılabilecektir. Devletimizin yağlı tohum üreticilerine yönelik destekleme primlerini artırması ve diğer teşvik edici uygulamalar da hem çiftçimizi memnun edecek hem de ülkemiz kazanacaktır." açıklamasında bulundu.

Konya Şeker ise hasadı başlayan ayçiçeği alım fiyatlarını yağ oranına göre, ton başına 3 bin 613 lira ile 3 bin 150 lira arasında değişen rakamlarda açıkladı. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Kantarları açtık, enflasyonun 2 katının üzerinde bir fiyat artışıyla ayçiçeği alımlarına başladık” dedi.   

9 kantarda ayçiçeği alımına başlayan Konya Şeker, ayçiçeği hasadının yoğunlaşmasından önce fiyat açıklayan ilk büyük alıcı oldu.
ayçiçeği alım fiyatı trakya birlik karadenizbirlik kooperatif