Aydın'da süt önce laboratuvara gidiyor

17 November Wednesday, 2021
Aydın’da süt üretiminde verimi arttırırken kaliteyi de korumak amacıyla “Çiğ İnek Sütü Analiz Laboratuvarı” kuruldu. Sütlerin yağ ve protein değerine göre analiz edildiği laboratuvarda yürütülen projelerle, üreticilerin de bilinçlenmesi ve gelirinin artması hedefleniyor.
Aydın'da süt önce laboratuvara gidiyor
Tarım ve Orman Bakanlığının Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılması projesine Aksaray ve Çanakkale’nin ardından Aydın da dahil oldu.

Projeyle yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılması sağlanarak çiğ süt üretiminde kalite artışı hedefleniyor. Bu sayede üretici daha fazla gelir elde edecek.

Tesiste incelemelerde bulunan Bozdoğan Kaymakamı Mehmet Alperen, üreticiler projeye dahil olması için çağrıda bulundu. Alperen, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Sınıflandırılmış Çiğ Süt Analizi Projesi kapsamında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Süt üreticileri birliğimizin denetlediği, İlçe Tarım Müdürlüğümüzün denetlemelere iştirak ederek denetlemeleri yapıyoruz. İlçemiz günlük 150-170 ton arası çiğ süt üretimine sahiptir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yurt geneline uygulamış olduğu sınıflandırılmış çiğ süt analizi programını da Ekim ayı itibariyle başlamış bulunmaktayız. Burada amaç çiğ sütün sınıflandırılarak, yağ ve protein oranının arttırılması. Bu kapsamda ilçemizde hayvancılıkta süt üretiminde örnek bir ilçe olarak bu projeye hemen dahil oldu. Şimdiye kadar çiftçilerimizin yarıya yakınının projeye dahil olduğunu söylemek istiyorum. Umarım tamamı bu projeye dahil olacaktır. Önümüzdeki zaman diliminde bu proje kapsamında verilecek teşviklerden daha sonra inşallah tamamlandığında proje süt üretiminde süt satımının buradaki A, B ve C sınıfı sütlerin ayrı fiyatlardan satımına şahit olacağız. Çiftçimizin hem daha iyi para kazanması süt üretiminden hem de vatandaşımızın daha sağlıklı, protein ve yağ açısından daha yüksek süt ürünü tüketmesini, sanayi üretiminde daha kaliteli süt ürünlerinin meydana çıkmasını sağlayacak. İlçemizde de bu projeye büyük rağbet var. Hayırlı olur inşallah.” şeklinde konuştu.

Sütte kalitenin artacağını belirten, Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner Altun da  “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2019 yılında çıkarmış olduğu çiğ sütün sınıflandırılmasına ilişkin tebliğ kapsamında ilçemizde gerekli hazırlıklar yapılarak çiğ sütlerin analizi, protein ve yağ oranlarının ve sınıflarının belirlendiği analiz laboratuvarımızı ilçemiz Süt Üreticileri Birliği ile kurduk ve ilk numunelerimizi alarak analiz etmeye başladık. Pilot uygulaması sona eren bu çiğ sütün analizinin genele yayılmasıyla birlikte Aydın ilimizde ilk laboratuvarı Bozdoğan’da kurmuş olduk. Bozdoğan, ilimiz Aydın genelindeki tüm sütlerin analizini yapacaktır. Amacımız tüm ilimize bunu yaygınlaştırmak ve tüm üreticilerimize sütünü A kalite yapmaktır. İlçemizin sütlerinin ve süt üreticilerinin sütleri burada analiz edilerek piyasaya kaliteli süt arzı amaçlanmaktadır.” dedi.
aydın hayvancılık süt kalite laboratuvar analiz sınıflandırma tarım orman