Ayvadan 13,4 milyon TL ihraç geliri

29 April Monday, 2019
Üretiminde birinci olan Türkiye 44 ülkeye ihraç ettiği ayvadan 13 milyon 418 bin lira ihracat geliri elde etti. Üreticinin daha çok kazanması için de ayvanın yarısından fazlasının üretildiği Sakarya’da harekete geçildi.
Ayvadan 13,4 milyon TL ihraç geliri Türkiye 44 ülkeye ihraç ettiği ayvadan 13 milyon 418 bin lira ihracat geliri elde etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2017 verilerine göre, Türkiye 174 bin 38 ton ayva üretimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden alınan bilgiye göre, 2017'de 18 bin 977 ton ayva ihraç edilirken, geçen yıl bu rakam 19 bin 901 tona yükseldi.

Üreticinin daha çok kazanması için de ayvanın yarısından fazlasının üretildiği Sakarya’da harekete geçildi.
 
Ayvada gelir artırılacak

Türkiye'de üretilen ayvanın yüzde 33,9'u ve il genelinde üretilen ayvanın yüzde 57,6’sını karşılayan Geyve’nin belediye başkanı Murat Kaya projelerini anlattı. Kaya “Geyve Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediye olarak çiftçilerle toplantılar yaptık. Toplantılar sonucu Geyve Ayva Üretici Birliği kurma çalışmalarını tamamladık. Tarım ve Orman Bakanlığının onayına sunduk. Bu sayede markalaşma yolunda büyük adım atmış olacağız. Ayrıca görsel olarak da ürünlerin kalitesini arttıracağız. Hibe fonlarından da faydalanarak bir soğuk hava deposu ve kalibrasyon paketleme fabrikası kuracağız. Hollanda ile alakalı bir çalışma yapmayı da planlıyoruz çünkü borsası Hollanda'da ama en büyük üretim bizde. Allah ömür verirse biz Geyve'de Geyve ayvası ve bölgedeki ayvayla beraber Türkiye'nin pazardaki payını daha yükseklere çıkarmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
 
türkiye ayva ihracat sakarya geyve