Bakan Pakdemirli: "Birinci Su Şurası'nı başlatıyoruz"

25 March Thursday, 2021
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, katıldığı ekonomi zirvesinde Birinci Su Şurası'nı, haftaya başlatacaklarını söyledi. Pandemi sürecinde teknolojiyle tarımı buluşturan projelere imza attıklarını hatırlatan Pakdemirli, üretimde hedeflere ulaşmak için durmadan çalıştıklarına vurgu yaptı.
Bakan Pakdemirli:
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sulama yatırımlarına hız verirken, suyun geleceğini de planlamak için Birinci Su Şurası'nı başlatacaklarını açıkladı. Pakdemirli, sulama yatırımlarına hız verirken, suyun geleceğini de planladıklarını belirterek, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek Birinci Su Şurası'nı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde haftaya pazartesi günü başlatıyoruz. Şurada ilgili tüm paydaşlarla bir araya gelerek suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz." dedi.
 
"Yeni Dünyaya Hazır Mıyız?" ana temasıyla hibrit olarak düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Bakan Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak stratejik sektörlerin sorumluluğunu üstlendiklerini dile getirdi.

Pakdemirli, çevrimiçi olarak Bakanlığın Acil Durum ve Afet Koordinasyon Merkezi'nden katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası ülkeleri ve ekonomileri bekleyen gelişmelerin ele alındığı, fikirlerin ve konuların tartışıldığı bu zirvenin, önemli çıktılar sunacağına inandığını söyledi.

Salgının geçen yıl dünyada tüm ekonomileri olumsuz etkilediğini ve her alanda olduğu gibi tarım ve gıda sektörünün de bundan nasibini aldığını ifade eden Pakdemirli, tarım ve gıda alanında tam 106 tedbiri hayata geçirdik. Gıda tedarik ve lojistik zincirlerini doğru yönlendirerek, vatandaşımızın ihtiyacı olan gıda ürünlerine rahatça ulaşmasını sağladık." diye konuştu.

Pakdemirli, dünyada üretilen gıdanın her yıl 3'te 1'inin kayıp ve israf edildiğini, bunları en aza indirecek tedbirlerin alınmasının artık zorunlu hale geldiğini ve bu nedenle tarımı, bilgi ve teknolojiyle daha fazla buluşturmak gerektiğini söyledi.

Pakdemirli, "Eldeki kaynaklarla, yeterli ve karlı üretim yapmak, yani optimizasyon, öncelikli konular arasında yer alıyor. Dünyada suyun yüzde 70'den fazlası tarımda kullanılıyor. Bu nedenle, su kaynaklarını etkin ve tasarruflu kullanmak için tarımda su verimliliğini sağlamak zorundayız." diye konuştu. Pakdemirli, şöyle devam etti: "Gelecekte gıda güvenliğimizi garanti altına almak, üretim kaynaklarımızı verimli ve sürdürülebilir kullanmaktan, tarıma daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor. Bizler de Bakanlık olarak, bunları ve daha fazlasını düşünerek projelerimizi hayata geçiriyoruz."

Son 19 yılda sertifikalı tohum üretimini 8,3 kat artışla, 1,2 milyon tona çıktığını anımsatan Pakdemirli, yurt içinde kullanılan sertifikalı tohumluk miktarının yüzde 96'sının yerli olduğunun altını çizdi. 

Pakdemirli, tarım sektörünün geçen yıl yüzde 4,8 ile son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştığını hatırlatarak, "Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Pakdemirli, geçen yıl yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, 5,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası olduğunu kaydetti.

Bakan Pakdemirli, eylem planı kapsamında "Dijital Tarım Pazarı" ve "Gıdanı Koru" gibi projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Ülkemizin yıllık gıda cirosu 500 milyar liradır. Eğer, toplumsal farkındalık meydana getirebilir, yüzde 2'lik bir tasarruf sağlayabilirsek, 10 milyar liramızı çöpe atmamış oluruz. Eğer yüzde 5'e çıkarırsak 25 milyar liramızı çöpe atmamış oluruz." dedi.

Pakdemirli, sulama yatırımlarına hız verirken, suyun geleceğini de planladıklarını belirterek, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek Birinci Su Şurası'nı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde haftaya pazartesi günü başlatıyoruz. Şurada ilgili tüm paydaşlarla bir araya gelerek suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz." dedi.

Bakanlığının 2030 yılı hedeflerini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu: "2030 yılında, 126 milyon ton olan bitkisel üretim miktarımızı, 24 milyon ton artırarak 150 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Sertifikalı tohumluk üretimimizi 1,2 milyon tondan 2 milyon tona, tohumluk ihracatımızı ise 162 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hayvancılıkta ise yerli ve yeterli üretim anlayışımız çerçevesinde, 18,2 milyon baş olan büyükbaş varlığını 21 milyon başa çıkaracağız. Küçükbaş sayımızı ise 54,1 milyondan yaklaşık 36 milyon baş ilave ederek, 90 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. Süt üretimimizi yüzde 26 artışla 29 milyon tona, kırmızı et üretimimizi ise yüzde 67 artışla 2 milyon tona ulaştıracağız. Kanatlı eti üretimini ise 2,2 milyon tondan 3 milyon tonun üstüne çıkaracağız.

Pakdemirli ormancılık 2030 hedeflerine ilişkin de "Orman varlığını yaklaşık 1 milyon hektar gibi önemli bir seviyede artırarak 23,8 milyon hektara çıkaracağız. 2030 yılına kadar dünyadaki her bir insan için bir fidan dikeceğiz, toplam 8,5 milyar adet fidanı toprakla buluşturacağız. Toplam 400 bin hektar alanda endüstriyel ağaçlandırma yapacağız. Ormanların korunması ve yangınla mücadelede yapay zeka teknolojisini hayata geçireceğiz. Odun endüstrisi dış ticaret fazlasını 1,3 milyar dolara çıkaracağız. 2030 yılına kadar toplam 220 adet ekoturizm alanını halkımızın hizmetine sunacağız." dedi.

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle son dönemde yakaladıkları ivmeyi kalıcı hale getirip, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla yürümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
tarım ve orman uludağ ekonomi zirvesi bekir pakdemirli