Bakan Pakdemirli, “Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak"

31 October Wednesday, 2018
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ziraatı, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak." dedi.
Bakan Pakdemirli, “Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada tarımın çok stratejik olduğunu vurgulayarak, geliştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

Tarımda elverişli arazilerin gün geçtikçe azaldığını anımsatan Pakdemirli, "Ziraati, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak. Bu yüzden tarım sektöründe hesapsızca görülen büyük satın almalar gerçekleşiyor." diye konuştu.

Pakdemirli, "Türkiye'nin 'lojistik hub' olması gereklidir. Hollanda'nın tarım üretimi 25 milyar dolar, ihracatı ise 98 milyar dolardır. Alım, satım ve 'lojistik hub' olduğundan ciddi bir katma değer yaratmıştır. Bizim yakın pazarlarımız 20 küsur trilyon dolarlık ki, bundan daha fazla pay almalıyız." dedi.

"Türkiye'de lojistik üstü olacak"

Hububat ticaretiyle ilgili uluslararası bir şirket kurmak istediklerini aktaran Pakdemirli, "Kamu ve özel sektör girişimiyle tamamen profesyonel yönetilecek şirketle, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan tüm hububatı bu şirket pazarlayacak. Türkiye'de lojistik üstü olacak." şeklinde konuştu.

Pakdemirli, bakanlık olarak tarımı ve hayvancılığı tekrardan değerli kılacak eğitim projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, YÖK başkanıyla bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve yakın zamanda bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

"Sudan Afrikaya açılan kapı"

Tarımda planlamayla ilgili meteorolojiden daha fazla yararlanacaklarını vurgulayan Pakdemirli, "Yeni başladığımız ürün takip masalarında, meteorolojik modellemeler ve rekolte tahminleriyle, gıda arz güvenliğimizi sağlayacağız ve gıdadaki enflasyonu dizginleyeceğiz." dedi.

Pakdemirli, Sudan'da kiralanan tarım arazilerine yatırımcı beklediklerine işaret ederek, "Burası Afrika'ya açılan kapıdır. Sudan da çok seviliyoruz bunu avantaja çevirmemiz lazım. Doğru işleri yaparsak, hem Türkiye'nin hem Sudan'ın hem de üçüncü ülkelerin ihtiyaçlarını görmek mümkün. Son derece verimli topraklar yakın bir zamanda toprakları iş adamlarımızın kullanıma açıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
tarım orman bakan bekir pakdemirli tobb hububat tarım hayvancılık