Bakanlıktan tüketicilere gıda alışverişi uyarısı

19 March Tuesday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda alışverişi yapılırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken konularda uyarıda bulundu. Uyarılarda gıda alışverişi yaparken ambalajsız ya da ambalajı bozulmuş ürünlerin alınmaması önemle vurgulandı.
Bakanlıktan tüketicilere gıda alışverişi uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda alışverişi yaparken ambalajsız ya da ambalajı bozulmuş besinler satın alınmaması, ambalajın bombeleşmemiş olmasına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Buna göre satın alınmayacak ürünler:

Ambalajsız besinler ile ambalajı yırtılmış, bombeleşmiş veya bozulmuş besinler

Etiketi tahrip olmuş ya da olmayan ürünler

Kaynağı bilinmeyen veya denetimsiz süt ve süt ürünleri

Hasarlı, kirli yumurtalar

Tahıl, baklagil ve sert kabuklu yemişlerde küflü, böcek yenikli veya kırık taneleri

Uyarıda zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli besinler tercih edilmeli vurgusu yapıldı.

Uyarılarda üreticilerin dikkat edeceği önlemler de sıralandı. Üreticilerin saklama koşularının besine uygun ve saklama depolarının teknik bakımlarının eksiksiz olması gerektiği vurgulandı.

Tüketicilerin dikkat etmesi gereken diğer bir husus da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu "tanımlama işareti”. Hayvansal besinlerin etiketinde oval şekilde ve içinde bu işaret aranmalı diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen "İşletme Kayıt Numarası" bulunan besinler tercih edilmeli.

Tüketiciler her türlü gıda ile ilgili şikâyetlerinde ALO 174 Gıda Hattı’nı kullanabilir. Bakanlık ihbarlarla, bu sayede gıda piyasasının daha hızlı denetlendiğini vurguladı.

Vatandaşlar ayrıca,  "[email protected]" e-posta adresi ile İngilizce ve Rusça da hizmet veren www.alo174.gov.tr adresindeki canlı destek ve mobil uygulama yollarıyla başvurularını ücretsiz yapabiliyor.

gıda tüketici vatandaş tarım orman uyarı ürün denetim alo 174