Bal arıları kivi için çalışıyor

17 November Tuesday, 2020
Yalova’da bal arılarının kivi ağaçlarında tozlaştırıcı olarak kullanıldığı proje ile verim arttı, üreticinin geliri katlandı.
Bal arıları kivi için çalışıyor Haber: Yalova İl Enformasyon

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” başarılı sonuçlarla tamamlandı. Bu projede çalışan arılar kivi bahçelerinde verimi arttırdı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında iki yıldır Kocadere ve Taşköprü’deki kivi bahçelerinde uygulanan proje yüzleri güldürdü.

Projenin sonuçlarının incelendiği tarla gününe katılan uzman personel, arının kivi bitkisinde meyve verimi üzerine etkisinin diğer tozlaştırıcı faktörlere göre 6,9 kat fazla olduğunu gözlemledikleri bilgisini verdi. Uygun sayıda arı kolonisinin kivi bahçelerinde bulundurulması halinde önemli ölçüde kalite ve verim artışı sağlandığı bilgisini veren teknik personel çiftçilere uygulamalı olarak da destek veriyor.

Proje kapsamında çiftçilere verilen eğitim ve yayım faaliyetlerinin bundan sonra da sürdürülmesi ve kivi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilçelerde uygulamanın yaygınlaştırılması hedefleniyor.
yalova kivi bal arısı tarım ve orman eğitim ve yayım