Bereketli Bursa’da hasat şenlikleri

09 August Monday, 2021
Ürün çeşitliliğiyle Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Bursa’da çörek otu, siyez buğdayı ve lavanta şenlikle hasat edildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaygınlaşan çörek otu ve lavanta üretimine işleme ünitesi ve ekipman alımıyla da destek sağlıyor.
Bereketli Bursa’da hasat şenlikleri Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

Siyez buğdayı, lavanta, çörek otu… Bursa’nın bereketli topraklarında hasat sezonu yüzleri güldürüyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün verdiği desteklerle kentin ürün yelpazesi her geçen yıl genişliyor.

Kestel İlçesinde düzenlenen hasat şenliklerinde çörek otu, siyez buğdayı ve lavanta törenle hasat edildi.

Çörek otu üretimine çok yönlü destek veren İl Müdürlüğü; otomatik renk ayırma makinesi, çevre ekipmanları ve tohum temizleme ünitesini çiftçilerin hizmetine sundu.
Hasat etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygün, çörek otunun çok faydalı bir bitki olduğunu hatırlatarak, Türkiye’den en kaliteli çörek otunun Bursa’da yetiştirildiğini belirtti. Çörek otunun ağırlıklı olarak Uşak, Burdur, Konya, Çorum, Bursa ve Ankara’da üretildiğini anlatan Aygün, geçen sene Bursa’da 139 ton çörek otu üretildiğini ifade etti. Bursa’da geçen sene 101 çeşit üründe organik tarım yapıldığını söyleyen Aygün, 2021 yılında bu sayının 120’ye ulaştığını belirtti.

Kestel İlçesinin toprak ve su yapısının organik siyez buğdayı yetiştiriciliğine uygun olduğunun tespit edilmesiyle ilçede 17 çiftçi üretime başladı. Tohum ve sertifikasyon ücretleri Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan üç yıllık süre ile desteklenecek olan projede üretilecek olan organik sertifikalı siyez buğdayı belediyenin alım garantisi ile organik siyez ekmeğine dönüştürülecek.

Kadın çiftçilerin lavanta başarısı

Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde de iddialı olan Bursa’da özellikle kadın çiftçiler lavanta üretiminde önemli bir başarıya imza attı.

Hasat şenliğine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Ülkemiz Tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitatlara sahip olup, bu zenginliğimiz içinde 1700 civarında bitki tıbbi özellik taşımaktadır. İlimizde "Itri ve Tıbbi Bitkiler İle Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 2016 yılından itibaren eğitim ve yayım çalışmaları yapılmaktadır. Hasadın bereketli geçmesini, hasat etkinliğinin Kelesli çiftçilerimiz başta olmak üzere, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

"Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta Projesi" ile dağ köylerinde birçok kadın çiftçi lavanta yetiştiriciliğine başladı. Keles İlçesine kurulan tesisle lavantanın işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.
bursa çörek otu siyez buğdayı lavanta hasat destek terım ve orman