Bodrum sakız kokusu ile dolacak

07 February Friday, 2020
"Damla Sakızı" fidanları ,Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi kapsamında toprakla buluşturuldu. Proje kapsamında Muğla’nın Bodrum ilçesi Çiftlik Mahallesi’nde tarla günü düzenlendi. Tarla gününe Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Mehmet Tutar, İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve çok sayıda üretici katıldı.
Bodrum sakız kokusu ile dolacak

Tarım ve Orman Bakanlığı  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Muğla İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, öncelikle sakız ağacı fidanlarının dikimi  gerçekleşti. Ayrıca; zeytinde verimi arttırmak, mantari ve bakteriyel hastalıklardan korumak amacıyla yapılması gereken doğru zeytin budama teknikleri, budamadan hemen sonra uygulanması gereken bordo bulamacının hazırlık aşamaları da  uygulamalı olarak gösterildi.

İl Müdürü Barış Saylak törende yaptığı konuşmada; projenin önemine değinerek, çiftçilerin sonuna kadar destekçisi olacaklarını söyledi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da  “Bodrum  turizm ile anılsa da, Muğla genel olarak tarımsal üretim için ayrı bir öneme sahiptir.” dedi. Bodrum’un Bodrum Mandalinası, zeytin ve zeytinyağı ile de tarımsal anlamda kendini gösterdiğini söyleyen Yılmaz, özellikle kadın üreticilerin hayvancılık alanında oldukça başarılı projelere imza attıklarını vurguladı.

Arazide tekniker Ünal Yılmaz’ın ve mühendis Hamdi Erkeğin’in, zeytin budama tekniklerini ağaç budayarak uygulamalı olarak göstermesinin ardından, mühendis Çiğdem Varlı da ağaçlara bordo uygulamasını ve hazırlık aşamalarını anlattı. Ardından Saylak ve Yılmaz üreticiler ile birlikte sakız ağacı fidanı dikerek, Mühendis Halime Gevrekoğlu' ndan bilgi aldı.