Bu ağacının meyvesi de gövdesi de kazandırıyor

12 March Friday, 2021
Mersin’de yetişen ve coğrafi işaret tescilli Erdemli muzu, meyve verdikten sonra kesilen ağacının gövdesiyle de üreticilere kazanç sağlıyor.
Bu ağacının meyvesi de gövdesi de kazandırıyor Adını Mersin’in Erdemli ilçesinden alan düşük şeker oranı nedeniyle şeker hastalarının tercihi muz türü, meyve verdikten sonra kesilen ağacının gövdesiyle de üreticilere kazanç sağlıyor.

Coğrafi işaret alarak da kalitesi tescillenen Erdemli muzu üreticisi Ahmet Hamza Erdoğan, ağaç gövdesinden para kazanmalarından memnun. "Tarım ve Orman Müdürlüğümüz proje birimi sayesinde, muzun kökü ve gövdesinin de kıymetli olduğunu öğrendik. Biz yıllarca yılda bir kez mahsul alır gövdeyi keser kökünü de söker imha ederdik çünkü bir değeri yoktu. Şimdi bunları Tarım ve Orman Müdürlüğümüz sayesinde tanesi 20 liradan satıyoruz. Erdemli muzu hak ettiği değeri yavaş yavaş görmeye başladı." dedi.

Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız da üreticilere ek gelir sağladıklarını belirtti. "Muzumuzun daha da tanınması için coğrafi işaret tescil belgesi alarak Erdemli muzunu tescilledik. Belgeyi almamızın ardından özellikle iklimi muz yetiştiriciliğine uygun olan Marmaris ilçemizden fidan talepleri gelmeye başladı. Bununla ilgili üreticilerimiz normalde bir yıl ürün aldıktan sonra muz anacını kesip kökünü söktükten sonra onu imha ediyordu. Yani üreticimize ekonomik bir katkısı ve getirisi yoktu. Şu anda bu eski anaç gövdeleri üretim amaçlı kullanılıyor. Yaklaşık adet başına 20 lira üreticimize gelir sağlıyor." şeklinde konuştu.
erdemli muz fidan gelir