Bu kalite Avrupa’da yok

04 November Monday, 2019
TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu iddialı konuştu: “Bizim kenevir tohumumuz lif kalitesi ve tohum verimi bakımından Avrupa’da kullanılan en yakın rakibinden iki kat daha performanslı."
Bu kalite Avrupa’da yok Türkiye’deki kenevir tohumu Avrupa’da kullanılan tohumlardan kalite ve verim bakımından üstün.

Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 2. Kastamonu İş Dünyası Zirvesi toplantısında "Kendir Başkenti Kastamonu" konulu panelde konuşan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu “"Hem üreticilerimizi hem sanayicilerimizi bu konu heyecanlandırdı. Şu an dünya genelinde tescil edilmiş 69 kenevir çeşidi var. Biz dünyada en çok ekimi yapılan, en çok kullanılan ürünlerle bizim kendi geleneksel tohumumuzun adaptasyon denemesini yaptık. Avrupa'da en çok kullanılan 5 çeşitle bizim hem Kastamonu'da hem de Vezirköprü'de kullanılan popülasyonu karşılaştırdık. Gördük ki bizim elimizdeki tohum çok kıymetli, çok değerli. Hem lif kalitesi bakımından hem de tohum verimi bakımından en yakın rakibinin iki kat daha üstü performans gösterdi. Bu bizim açımızdan çok büyük bir zenginlik. Kenevirde ata tohumu hem kalite hem de verimlilik açısından son derece yüksek ve değerli bir tohum."

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Kendir Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yalçın Koçak da kenevire sahip çıkın, mesajı verdi. Doktor Koçak “Türkiye ekilebilir tarım alanlarının yüzde 12'sine kenevir ektiği gün sırf bunun yağından enerji geliri olarak 100 milyar dolar elde edecek. Bu da bize çok büyük rant ve gelir sağlayacaktır." dedi.
 
kenevir Kastamonu tagem kalite