Bu koyunlar verimiyle dikkat çekiyor

06 March Friday, 2020
Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi ile Uşak’ta yetişen eşme koyunlarının et ve süt kapasitesi arttı. Üreticiler damızlık özelliği yüksek koyunlar sayesinde daha iyi gelir elde etmeye başladı.
Bu koyunlar verimiyle dikkat çekiyor Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından besiciliğin geliştirilmesi yönünde başlattığı Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi tüm hızıyla sürüyor.

Projenin kapsamında Uşak’ta yetişen eşme koyunları da var. Pırıt ve kıvırcık ırklarının melezlenmesi sonucu elde edilen Eşme koyunu kentteki birçok çiftçi tarafından yetiştiriliyor.

Üreticilerin tercih sebebi ise az maliyetine karşı yüksek kalitedeki verim elde etmeleri. Eşme koyunlarının et ve süt kapasitesi artırılırken, üreticilere de önemli oranda destekler sağlanıyor.

Koyunun özelliklerini anlatan Eşme İlçe Tarım Müdürü Mahmut Yılmaz, “Vücudunun tamamı beyazdır, tüyleri kıvırcıktır. Kıraç merada otlama kapasitesi çok yüksektir. İnce dudak yapısıyla en kısa otları dahi tüketebilme kabiliyetine sahiptir. Su kısıdına karşı çok dayanıklıdır. Süt verimi yıllık 60 litre olup et veriminin kalite düzeyi çok yüksektir. Projeye dahil olan taban sürülerimizdeki anaç ve kuzularımıza ayrı ayrı olmak üzere 40 TL, elit sürülerimizdeki anaç ve kuzularımıza ayrı ayrı olmak üzere 70 TL, koçlarımıza da 200 TL destekleme verilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 745 üreticinin yararlandığı ve ciddi desteklerin ödendiği proje sayesinde hayvancılığa ilgi artarken, üreticiler damızlık özelliği yüksek koyunlar sayesinde daha iyi gelir elde etmeye başladı. Projeden faydalanan besici Yaşar Akarsu da “17 koyunla başladım. 2011 yılında 80 koyun olunca ‘Halk Elinde Islah’ projesi başladı. Beni de bu projeye dahil ettiler ve şu anda 100’e yakın koyunumuz var. Bu işi çok severek yapıyorum. Onlara çocuğum gibi ilgi gösteriyorum, onlar da bana ilgi gösteriyor. Verim olarak koyunlarımın yüzde 80’i ikiz doğuruyor ve diğer koyunlara göre et kalitesi yüksek.” diye konuştu.

İlçede 2011 yılında 34 işletmede 3 bin 320 adet koyun ve 80 koç ile proje başladı. Günümüzde bu rakamlar 5 bin adet koyun, 200 koç, 11’i elit olmak üzere toplam 50 adet sürüye yükseldi.
tarım orman bakanlık uşak eşme koyun maliyet az yüksek verim