Bu mısır hem yerli hem de verimli ve kaliteli

21 September Friday, 2018
Konya’da yerli ve milli mısır çeşitleri görücüye çıktı. Selçuklu’da düzenlenen tarla gününe katılan üreticiler yerli çeşidin verimli ve kaliteli olduğunu belirttiler.
Bu mısır hem yerli hem de verimli ve kaliteli Haber: Konya İl Enformasyon
Kamera: Hasan Ejder TAZEOĞLU

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün desteklediği “Yerli ve Milli Mısır Çeşitlerimizin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması”  projesi Konya’da düzenlenen tarla günü etkinliğinde tanıtıldı.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Selçuklu Ziraat Odası işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, dört adet Yerli ve milli silajlık mısır çeşidi tanıtıldı.

Önder üretici Cemil Temiz’in ve Ziraat Yüksek Mühendisi Nihan Emre'nin koordinatörlüğünü yürüttüğü  proje kapsamında geliştirilen mısır çeşitlerinin 10 tonun üzerinde verim sağlıyor.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Ada, Ada 1, Ada 2 ve Hacıbey isimli mısır çeşitlerini mısır tohumlarını ekerek hasat yapan Cemil Temiz, yerli tohumda verimin yabancı mısır çeşitleri kadar iyi olduğunu söyledi.

Tarlasına aynı zamanda yabancı menşeli bir ürünü daha ektiğini belirten Temiz, “Türk tohumundan, ABD menşelisine göre daha kaliteli ürün aldım. Dekarından slajlık 8 ton mahsül kaldırdık. Buradan tüm üreticilere sesleniyorum. Yerli tohum kullanalım” dedi.

Kalite ve verim yönünden üreticilerin beğenisini kazanan çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Duman,  “Türk mühendislerine imkân verildiğinde neleri başarabileceğimizi bugün burada görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Ahmet Duman, “Türkiye'de mısır üretiminde yüzde 100 dışa bağımlı bir ülke olduğumuza dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Türkiye'de mısır tohumunda ABD başta olmak üzere Çin, Fransa gibi ülkelerin tohumlarının kullanılıyor. Enstitü olarak yerli ve milli üretime destek için çalışmalar gerçekleştirdik.”

Yerli tohum kullanımını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirten Duman, şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada yerli ve milli tohum ile dekardan 8 ton hasat yapıldığını gördük. Çeltik'te olduğu gibi mısırda da artık yerli olmaya adayız. Firmalardan yerli tohum isteyelim, yabancı tohumları almayarak onların yerli tohum satmalarını sağlayalım. Yerli ve milli tohum satışının tüm ülkemizde yaygınlaşmasına vesile olalım” dedi.
 
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ülkemiz de yerli tohumda önemli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Ülkemizde yerli tohumda önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden, “Bugün birçok yurt dışı meşeli tohumlardan daha verimli ve kaliteli ürünün yerli tohumdan alınmasının yaşandığına şahit oluyoruz. Dışa bağımlılığın önüne geçmek adına bu ürüne sahip çıkılması gerekir” şeklinde konuştu.  
 
Konya mısır tarla günü yerli tohum TAGEM Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü