Bu müze tarım tarihine ışık tutacak

08 March Friday, 2019
Şanlıurfa'da, tarımın tarihsel gelişiminin gelecek nesillere anlatılması için "Kırsal Yaşam ve Tarım Müzesi"ne dönüştürülen tarihi Çarmelik Kervansarayı, açılış için gün sayıyor. Geçmişten bugüne tarımda kullanılan kara saban, döven, orak, klasik traktörler ile çok sayıda araç ve aletin sergilendiği müze tarım tarihine adeta ışık tutacak.
Bu müze tarım tarihine ışık tutacak

Kara saban, döven, orak, klasik traktörler… Tarımın geçmişi.

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da açılış için gün sayan müze adeta tarımın tarihine ışık tutacak.

Bozova ilçesine bağlı Büyük Han Mahallesi'nde bulunan ve kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Çarmelik Kervansarayı, Kırsal Yaşam ve Tarım Müzesi olmasıyla eskiden kullanılan pek çok tarım araç ve gereç sergilenecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtım ve Müzeler Şube Müdürü Necmi Karadağ müzenin açılışını 19 Mart’ta yapmayı planladıklarını belirtti. Karadağ “Şanlıurfa'da turizm alanında büyük atılımlar yaptık. Yeni bir turizm rotası belirledik. Gelen turistler buradan, Halfeti, Birecik ve çevresindeki ören yerleri Keleş Harabeleri, Nohut Kilisesi'ne gidebilecekler. Buraları da görme fırsatı bulacaklar. Bunun yanında kamp ve karavan turizmi, kırsal yaşam turizmi dedikleri yeni bir rota açtık. Buraya gelen turistler kırsal yaşamı tanıyacak veya kamp yapabilecek. Karavanlarıyla gelip burada konaklayabilecek. Çalışmalarımızda sona gelindi. Müzemizin resmi açılışı 19 Mart'ta yapılacak. Tarım müzemizden umutluyuz. Müzemizde hem ziyaretçiler tarımla ilgili birçok obje görecek hem de burası çiftçi eğitim merkezi olacak. Çünkü bu yöre tarımla geçiniyor. Çiftçilerimize burada belediye tarafından eğitimler verilecek.” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Asla da “Temel amacımız kente gelenlerin burada kalacakları gün sayısını artırmak ve gezdikleri yerlerden zevk almalarını sağlamak. Bunun yanında Şanlıurfa tarımın başkenti olmasıyla birlikte bu açılan müze de kentin altyapısıyla çok uyumlu olacaktır.” dedi.

şanlıurfa müze tarım turizm