Bu seralar jeotermal suyla ısınıyor

19 February Tuesday, 2019
Jeotermal enerjinin üretime dönüştüğü Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’nde üretilen salkım domatesler İspanya’ya ihraç ediliyor. Kış mevsiminin çok sert geçtiği ilçede jeotermal suyla ısıtılan serada 12 ay üretim yapılıyor.
Bu seralar jeotermal suyla ısınıyor Kış aylarının sert geçtiği Yozgat'ın Boğazlıyan İlçesi’nde kurulan ve jeotermal suyla daha düşük maliyetle ısıtılan serada 12 ya domates üretimi yapılıyor.

56 dekar üzerine kurulan ve sondajla çıkarılan jeotermal suyun borularla ulaştırılmasıyla ısıtılan serada, topraksız tarım uygulamasıyla salkım domates üretiliyor.

İyi tarım uygulamalarıyla üretilen salkım domates, Türkiye'nin farklı şehirlerine ve İspanya'ya gönderiliyor.

Yozgat’ın jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ziyaattin Özdemir, jeotermal seracılığı geliştirmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Boğazlıyan'daki 56 dekar üzerine kurulu seranın jeotermal enerjiyle ısıtıldığını belirten Özdemir, "Topraksız tarım uygulanıyor. Yıllık verimi dekar başına 50-60 ton civarında. Sorgun ve Boğazlıyan'da da bu şekilde iki seramız var. Üreticiler verimden oldukça memnunlar. 2016 yılında dekarda 60 ton verim alınarak Türkiye rekoru kırdıklarını öğrendik." dedi.

Serada görevli Ziraat Mühendisi Tuğrul Aslantaş da ürettikleri salkım domatesin lezzetli, uzun raf ömürlü, dayanıklı bir ürün olduğunu vurguladı.

Aslantaş, jeotermal suyun kendileri için bulunmaz nimet olduğunu dile getirerek, , "Burada iyi tarım uygulamalarından yararlanıyoruz, topraksız tarımda sertifikalarımız mevcut, gerekli danışmanlarımız var. İklimlendirme, gübreleme her şey doğal." diye konuştu.
 
yozgat boğazlıyan jeotermal sera domates iyi tarım