Bu tohumlar dünyaya gidiyor

04 November Monday, 2019
Hatay'da, kurdukları Ar-Ge Merkezi'nde 60'ın üzerinde yerli tohum geliştiren firma, yıllık ürettiği 10 bin ton pamuk tohumunun yaklaşık yüzde 30'unu 7 ülkeye satıyor.
Bu tohumlar dünyaya gidiyor Hatay’daki Ar-Ge merkezinden çıkan yerli pamuk tohumları 7 ülkeye ihraç ediliyor.

PROGEN Tohum AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, "Pamuk tohumculuğunda çok önemli bir verim artışının sağlanmasının yanı sıra çok önemli bir kalite artışı da gerçekleşti. Yüzde 40 civarında olan çırçır randımanı, bugün yüzde 46'ya yükseldi. Bu 60'ın üzerinde geliştirilen çeşidin 11'i verim ve kalite şampiyonu olarak tescil edildi. Pamukta yıllık üretimimizin yaklaşık yüzde 25-30 kadarı ihracata gitmektedir. Bu Türkiye için son derece önemli bir girişim. Toplam Türkiye pamuk tohumu ihracatının da yüzde 70'den fazlasını bizim geliştirdiğimiz milli çeşitler oluşturuyor. Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen çeşitlerimiz, dünyanın önde gelen şirketleriyle uluslararası pazarda rekabet edebilecek konumda ve Yunanistan, İspanya, Azerbaycan, Kırgızistan gibi Orta Asya ülkelerinde kendine yer bulabilmektedir. Aynı zamanda çeşitlerimiz yüksek değerli ihracat tutarıyla satılmaktadır."

Firma, 2017 yılında tarla bitkileri tohumculuğu alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "Ar-Ge Merkezi Belgesi" almaya hak kazanmıştı
 
yerli pamuk tohum ihraç