Bu tohumlar yerli üstelik kuraklığa da dayanıklı

26 January Tuesday, 2021
Aydın'da bir firmanın TÜBİTAK desteği ve üniversite iş birliğiyle geliştirdiği kuraklığa dayanıklı pamuk tohumları, toprakla buluşmayı bekliyor.
Bu tohumlar yerli üstelik kuraklığa da dayanıklı TÜBİTAK desteği ve üniversite iş birliğiyle kuraklığa dayanıklı iki pamuk tohumu türü geliştiren Aydınlı firma, Tarım ve Orman Bakanlığından üretim ve satış izni aldı.

Koçarlı ilçesinde tohum ıslahı üzerine Ar-Ge çalışmaları yapan firma 10 yıldır geliştirdiği tohumlara "Sahra" ve "Solmaz" adını verdi.

Firmanın Ar-Ge ve Üretim Müdürü Cenk Peynircioğlu, yeni pamuk çeşitlerini çiftçilerin kullanımına hazır hale getirdiklerini söyledi. “1000 tane kombinasyon içerisinden 50 bin bitki çıktı. Bu 50 bin bitki, teker teker seçilerek genlerindeki kuraklığa dayanıklılık özellikleri incelendi. Kuraklığa dayanaklı pamuk çeşidini geliştirmiş bulunmaktayız. Yaptığımız çalışmalarda tam sulama ve yüzde 50 kısıntılı sulama şartını karşılaştırdık. Pamuğun ihtiyacı olan suyun yüzde 50’sini verdiğimizde her canlıda olduğu gibi bir miktar kayıp oluyor. Yüzde 50’lik bir sulamada maksimum yüzde 5-10 verim kaybı gördük. Yani tarlasına yüzde 50 su veren bir çiftçi istediği ürünü alabilecek.  Türkiye’de ilk olan bu genotiplerin dünyada da örneklerinin çok az olduğunu gördük. Bununla da gurur duyuyoruz. Geliştirdiğimiz bu iki yeni çeşitle birlikte ihracatımız daha da artacaktır çünkü sadece ülkemizde değil dünyada da kuraklık sıkıntısı var.  Her ülke ve her çiftçi bir arayış içerisinde, dolayısıyla tüm dünya için bu tohumlar ilaç olacaktır. Hem iç piyasada hem de yurt dışında çokça talep göreceğine inanıyoruz.” diye konuştu.
aydın pamuk kuraklık tohum yeni çeşit sahra solmaz