‘Buğdayda İyi Tarım Uygulamaları’ panelde ele alındı

31 October Tuesday, 2023
Sivas’ta tarım sektörü paydaşları “Buğdayda İyi Tarım Uygulamaları Paneli”nde bir araya geldi. Panelde Sivas’taki mevcut hububat üretimi görüşüldü. Ayrıca katılımcılar gıda güvenliği başlığında fikirlerini paylaştı. Diğer yandan üreticilere eğitimler verildi.
‘Buğdayda İyi Tarım Uygulamaları’ panelde ele alındı Haber: Sivas İl Enformasyon
 
Sivas’ta Buğdayda İyi Tarım Uygulamaları Paneli düzenlendi.

Panelde Sivas’taki mevcut hububat üretimi ve gelecekte atılacak adımlar görüşüldü.

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız konuşmasında; “Dünyada son yıllarda meydana gelen iklim krizi, salgın  hastalıklar, savaşlar, ekonomi ve nüfus artışı gıdanın önemini bir kez daha ortaya koymuş ve tarımın ve gıdanın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğu görülmüştür.  Kendi kendine yeten ülkeler bu olumsuzluklardan ve risklerden en az etkilenecektir. Çok şükür Ülkemiz kendi kendine yeten ülkelerden ön sıralarda gelmektedir. Bir taraftan da nüfus artışına bağlı olarak kişi başına düşen arazi miktarı da azalmaktadır. 2000 yılında kişi başına düşen arazi miktarı 4 dekar iken günümüzde yaklaşık 2,8 dekar civarındadır. Bütün bu sebeplerden dolayı birim alandan daha yüksek ve daha kaliteli ürün almamız gerekir. Bu konuda bakanlığımıza bağlı araştırma enstitülerimiz, üniversitelerimiz yerli ve milli, yüksek verimli, kaliteli, kuraklığa, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı tohum geliştirmek için çalışıyorlar. İl müdürlüğü olarak çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla,  İlimiz ve ülkemiz için önemli bir değere sahip buğday üretiminde iyi tarım uygulamaları konulu panel düzenledik. Panelimizde kıymetli hocalarımız yetiştirme teknikleri, tohum kullanımı, hastalık ve zararlılar, yeni teknolojiler vb.  konularda bilgilendirme yapacaklar. Buğday, Un makarna, bisküvi ve unlu mamullere kadar geniş bir ürün yelpazesi olan temel üründür. Stratejik ürünlerimizin en önemlilerindendir. İlimiz yaklaşık 780 bin hektar ekilen tarım arazisi ile ülkemizin önemli üretim merkezlerindendir.  Buğday, genellikle kuru tarım alanlarında ekimi yapılmaktadır. İlimizde yaklaşık 4,3 milyon dekar hububat ekilmekte ve bununda 2.5 milyon dekarı buğdaydır. Tarım ve hayvancılık alanında; üretime, istihdama ve kalkınmaya katkı sağlayan tüm üreticilerimizi kutluyorum. Hep birlikte üreteceğiz, ürettikçe büyüyeceğiz ve büyüdükçe gelişeceğiz. Üreten çiftçi, gelişen Sivas sloganıyla yeni hedefler ve yeni projeler ile çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Türkiye yüzyılı aynı zamanda üretimin, tarımında  yüzyılı olacaktır. Panelimizin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyor, Başta Sayın Valimize, Bahri Dağdaş Enstitü Müdürümüz ve ekibine, Bilim ve Teknoloji Üniversitemize ve hocalarımıza siz değerli üreticilerimize ve katılımcılara çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” dedi.

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk yaptığı konuşmada;  “Bilindiği üzere tarım artık bütün dünyada tıpkı savunma sanayi gibi stratejik öneme sahip alanlardan birisi olmaya başladı. Bu nedenle üretime dayanan milli tarım politikaları ülkemiz için de bir tercihten öte artık bir zorunluluk haline geldi.

Bizler de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde üretimi merkeze alan uygulamalarla, kendi kendine yeten bir ülke olmayı değil; tarımda dünyaya örnek olan bir model ortaya koymayı hedefliyoruz.
Görüyoruz ki, bereketli Anadolu topraklarının mümbit coğrafyasından biri olan Sivas’ımızda Valiliğimiz öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce bu amaç doğrultusunda güzel programlar, projeler gerçekleştiriliyor. Topraklarımızı en verimli şekilde kullanmak adına elzem çalışmalar yürütülüyor. Bu nedenle bizler bu paneli de çok önemsiyor, buradan güzel neticeler çıkacağına inanıyoruz. Bizler; Milli Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçirdiğimiz projelerimizle ilimizi sizlerle birlikte tarımda da bir marka şehir konumuna taşımak istiyoruz.

Vatandaşımızın temel besin maddesi, çiftçilerimizin de temel geçim kaynağı olan buğday, bilindiği üzere Sivas’ın tarım gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Buğday tarımı şehrimizin istihdamına, üretimine önemli katkılar sağlıyor.

Üretimin yoğun olarak gerçekleştirildiği ilimiz, buğday üretiminde Türkiye genelinde 5. sırada yer alıyor. Ülkemiz ise dünya genelinde ilk on içerisinde kendine yer buluyor. Görüldüğü üzere buğday hem ilimiz hem de ülkemiz açısından üretimdeki miktar ile dikkat çekiyor. Gün geçtikçe değeri artan ve ülkelerin önemli bir besin kaynağı olan buğday; tarladan depoya, depodan ürün elde edilmesine kadar birçok faaliyette şehrimiz ekonomisine can damarı oluyor.

Buğday, günümüzde yalnızca bir gıda maddesi olarak değil aynı zamanda bir kozmetik üretim maddesi olarak da kullanılıyor. Bu nedenle gerek gıda güvenliğimiz gerekse de ekonomimiz için önemli bir değer ifade eden buğdayımızın daha bereketli olması noktasında yapacağımız çok şey olduğunu düşünüyorum. Özellikle ilimizle özdeşleşen ve besinsel değeri yüksek olan ata tohumumuz.

Zeron Buğdayı için önemli adımlar atılmasını ümit ediyorum. Bu minvalde değerli bir besin maddesi olan buğdayın hem ülkemizde, hem de ilimizde öne çıkması bizleri daha çok heyecanlandırıyor, üretime, yatırıma ve projeye bizleri teşvik ediyor. Bu nedenle buğdayda iyi tarım uygulamaları ile daha iyi noktalara gelerek, hem kalitede hem de üretimde güzel neticeler elde edileceğine inanıyorum. Ürettiğimiz un, makarna, bisküvi ve irmik gibi mamul maddelerde Sivas’ında söz sahibi olmasını ümit ediyorum. Çünkü buğday sizlerin de malumu olduğu üzere artık dünya milletlerinin dahi anlaşma yaptığı bir gıda maddesi haline gelmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime burada son verirken üretim yaparak hem gıda güvenliğimize önemli katkılar sağlayan hem de ekonomimize önemli miktarda artı değer katan çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye Yüzyılında bir yıldız gibi parlayacak ülkemizin pek çok alanda olduğu gibi tarım ve tarıma bağlı sanayi sektöründe de rekorlar kıracağına olan inancımı yineleyerek programın hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
 
tarım orman sivas panel