Buğdayın geleceği Tekirdağ’da değerlendirildi

03 February Friday, 2023
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen "Türkiye Buğday Sektörü için Tedarik Zinciri Analizi: Dayanıklı Bir Gıda Sisteminin Oluşturulması Projesi" kapsamında Tekirdağ’da buğday çalıştayı düzenlendi.
Buğdayın geleceği Tekirdağ’da değerlendirildi
"Türkiye Buğday Sektörü için Tedarik Zinciri Analizi: Dayanıklı Bir Gıda Sisteminin Oluşturulması Projesi" kapsamında Tekirdağ’da buğday çalıştayı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen projenin çalıştayında buğdayın geleceği tartışılıp değerlendirmeler yapıldı.

Örgütün Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada önemli bir ürün olan buğdayın geleceğini tartışmak ve analizler yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Buğday üretiminde Türkiye'nin dünyada önemli bir paya sahip olduğunu belirten Selışık, "Buğday sektörü fiyat açısından takip ediliyor. FAO'nun rakamlarına göre, buğday üretiminde sıkıntı olmayacağı yönünde tahminler var. Türkiye'de geçen sene üretimde yüzde 11'lik bir artış oldu. Yaklaşık 20 milyon ton buğday üretildi." dedi.

Selışık, dünyada buğday fiyatlarında dalgalanma beklendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bunun da nedeni Ukrayna'da süren savaş. Ukrayna ve Rusya buğday ticaretinde önemli role sahipler. İki ülke arasındaki kriz ve sorunlar dünya ticaretini etkiliyor. Kuraklığın ve iklim değişikliğinin getirdiği etkilerle, buğday sektörü stratejik bir ürün olduğundan, ülkeler açısından daha da önemli hale geliyor. Elindeki stokunu kontrollü şekilde ticarete konu eder bir hal alıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Ürün olsa bile satış gerçekleşmeyebiliyor."

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş de buğdayın ekiminden un olana kadarki süreci üreticilerle değerlendireceklerini ifade etti.

Türkiye'nin buğday stoklarıyla geleceğe güvenle bakmak istediğini aktaran Güneş, "Türkiye önemli buğday üreticisi ülkeler arasında ilk 10'a giriyor. Aynı zamanda buğday üretimini artırmak isteyen bir ülke. Bunun yanında un ve makarna sektörünü dikkate aldığımız zaman kendini geliştiren bir ülke. Bunu nasıl daha da geliştirebiliriz, dışsal sorunlara karşı nasıl dayanıklı hale getirebiliriz, bunun tartışması ve raporlanmasının yapıldığı bir çalışma içerisindeyiz." diye konuştu.

Güneş, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin yetiştirilmesinin önem kazandığını, Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.
tarım orman bakanlığı birleşmiş milletler gıda örgütü tekirdağ buğday