Bursa’da eğitimler de üretim de hız kesmiyor

08 October Thursday, 2020
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürüttüğü projelerle çiftçilere eğitimler veriyor, meslek edindirip istihdam sağlıyor.
Bursa’da eğitimler de üretim de hız kesmiyor
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Fotoğraf: Bilgin ÇALIŞKAN


Projeler hayata geçiyor, üretim çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile yürüttüğü proje kapsamında mesleki eğitimler ve uygulamalı çiftçi okulları açtı. 

Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi’nin amacı yeni istihdam alanları oluşturmak. 

Proje kapsamında açılan Ambalaj ve Paketleme Kursunun kapanış töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “İlk 2 eğitimi Ambalaj ve Paketleme olan projemizde toplam 40 faydalanıcımıza mesleki eğitimlerini verdik. Bugün itibariyle iş başı eğitimlerini de tamamladık. Kursiyerlerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kursiyerlerimizin ve iş başı eğitimlerinde bizim yanımızda olan firmalarımızla irtibata kesmeyeceğiz. Proje kapsamında kurulan, İŞKUR ile protokol imzalanan istihdam hizmet noktalarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, FAO ile yürüttüğü proje kapsamında düzenlediği mesleki eğitim kurslarında 20 Türk 20 Suriyeli olmak üzere 40 kursiyer sertifika sahibi yaptı. Programın devamında kursiyerlerin düzenlenecek olan istihdam fuarında özel sektör temsilcileriyle bir araya gelmeleri planlanıyor. İŞKUR’la yapılacak iş birliği de eğitimlerin devam etmesini ve eğitim alan kursiyerlerin istihdam edilmesini amaçlıyor. 

Yerli Yerinde Ekinezya

Bursa’da son yıllarda ekinezya üretiminde atak yaptı. Özellikle kadın çiftçilerin tercih ettiği ürün tıbbi aromatik bitki sektöründe arana ürünler arasında yer alıyor. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de ekinezya üretiminin yaygınlaşması için projeler yürütüyor. 

“Yerli Yerinde Ekinezya” projesi kapsamında üretimi sürdüren Bursalı kadın çiftçiler kooperatif çatısı altında hedeflerini de büyüttü. 

Projenin lansman toplantısında üreticilerle bir araya gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Hepimizin bildiği gibi tarım ülkemizin en önemli değerlerinden birisi. Geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra ülkemizde bu anlamda dev bir hazine daha var: Tıbbi ve Aromatik bitkiler. Bursa ili olarak bu bitkilerin tanıtımı, yetiştiriciliği ve ticareti ile büyük oranda değer katma çabalarımız sürüyor. 

Tarımda çok önemli bir değerimiz daha var: Kadınlar ve çiftçilik yapan kadınlarımız. Bursa'da çiftçiliği büyük oranda kadınlarımızla yürütüyoruz. Açıkçası tarımın her alanına kadının eli değiyor. Hem Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kadın çalışanımız oldukça fazla, hem de tarım ve hayvancılık alanında, sahada çalıştığımız kadın sayısı tahmin edeceğinizden çok fazla. Bu sayı 309'u kadın kooperatifi üyesi, diğerleri kadın dernekleri üyesi olmak üzere, yaklaşık 615 olup günden güne artmaktadır.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme konusunda da kadınlara epeyce iş düştüğünü gözlemliyoruz. Çünkü bu bitkilerin yetiştiriciliği, hasadı ve işlenerek muhafaza edilmesi daha hassas olmayı gerektiriyor. İşle bu konuda kadın üreticilerimiz daha becerikli. Bursa'mızda yetişen tıbbi ve aromatik bitkilere baktığımızda lavanta, çörek otu, biberiye, yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi bitkileri sayabiliriz. Son iki yılda bunlara ekinezya'yı da ilave ettik. Tarım ve Orman Bakanlığımız tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine çok önem vermekte ve bu alanı desteklemektedir. Bu bitkilerin ekonomiye katılıp artı değer elde edilmesi konusunda yoğun çalışmalar sürüyor.” şeklinde konuştu. 

Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi kadın çiftçiler geçen yıl ekinezya üretmek için il müdürlüğünden yardım istedi. Kadın üreticilere önce arazi bulundu. Sonra 5 dönümlük araziye 20 bin ekinezya fidesi dikildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün her türlü makine ve ekipman desteği sağladığı kadın çiftçiler üretime devam ediyor.
bursa fao işkur istihdam ekinezya kooperatif proje destek tarım orman