Bursa’da öğrencilere güvenilir gıda ve israf anlatılıyor

22 February Thursday, 2024
Bursa’da Güvenilir Gıda, Sağlıklı Beslenme ve İsrafı Önleme Projesi Kapsamında eğitimler başladı. Bu yıl dördüncü kez uygulanan proje ile güvenilir gıda, israfın önlenmesi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazanılması konularında 50 okulda 7 bin öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.
Bursa’da öğrencilere güvenilir gıda ve israf anlatılıyor
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde Güvenilir Gıda, Sağlıklı Beslenme ve İsrafı Önleme Projesi Kapsamında eğitimler başladı. Bu yıl dördüncü kez uygulanacak proje ile 50 okulda 7 bin öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

Güvenilir gıda, israfın önlenmesi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını geliştirilmesini hedefleyen eğitimlerin açılışı Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapıldı.

Açılışta konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, güvenilir gıdaya ulaşmanın önemine değindi. Acar “Güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Üretimden tüketime kadar gıda güvenilirliğini de sağlamak Bakanlığımız amaçlarından biridir. Ülkemiz gerek güvenilir gıda üretimi ve gerekse gıdaya erişim konusunda dünyadaki yeterli ülkelerden birisidir. Dünyada üretilen gıdalardan yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olmaktadır. Bununla birlikte Bugün dünyadaki her dokuz kişiden biri açlık çekmektedir. Bu da dünyadaki gıda israfını göz önüne sermektedir. Gıda kayıpları ve israfını azaltma konusunda yapılacak mücadele sadece ulusal değil uluslararası bir konudur. Bunun için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün en önemli çalışmalarından biri dünyadaki gıda israfını azaltmak. Bu konuda Bakanlığımızca FAO ile birlikte “GIDANI KORU-Sofrana Sahip Çık" programı yürütülmektedir. Gıda israfı hanelerde de oldukça yüksek miktardadır. Hane üyelerinden olan gençlerin eğitilmesi bu konuda önem arz etmektedir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının koordinatörlüğünde planlanan Okullarda Gıda Güvenirliliği Projesinin proje ortağı olmaktan memnuniyet duymaktayız. Gençlerimizin bilinçlenmesi bu konuda çok önemli. Katılımından, katkılarından dolayı gençlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Gıda ve Paketli Ürünler Konsey Başkanı Burhan Sayılgan da “Tüketilmesi gereken besin gruplarının miktarı, yeterliliği, hijyeni, vücudun gereksinim düzeyi ve bireysel dengeli gıdanın planlanması gibi kriterlere dikkat etmeliyiz. Bununla birlikte beslenme alışkanlıklarının da doğrudan düzenlenmesi gerekmektedir. Dünyanın bir kısmında açlıkla mücadele edilirken diğer bir kısmında ise hangi beslenme şeklinin sağlıklı hangisinin sağlıksız olduğu tartışılmakta ve sağlıksız beslenme ile mücadele edilmektedir. Açlık sorunu olmayan ülkelerde ise obezite ve beraberinde getirdiği diyabet gibi sorunlar baş göstermektedir. Bu konularda siz gençlerin farkındalık kazanması çok önemlidir. Anlattıklarımızın çoğunu siz gençler zaten biliyorsunuz. Biz bunları hatırlatma amacıyla söylüyoruz. Bu uygulamaları hayatınızda sürekli olarak uygulamanız gerekmekte. Dördüncüsünü düzenlediğimi Güvenilir gıda ve Sağlıklı Beslenme eğitimi ile gerek toplum sağlığı gerekse gıda ve beslenme konusunda farkındalık ve bilinç düzeyinin artırılması konusunda faydalı olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
tarım orman gıda bursa eğitim