Bursa’da ‘Taşkın Yönetim Planı’ toplantısı yapıldı

24 November Friday, 2023
Taşkın Yönetim Planları ile can ve mal kaybının önlenmesi için çalışmalar yapılıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç'ın katılımıyla Taşkın Yönetim Planı Tedbirleri ve Farkındalık Toplantısı yapıldı.
Bursa’da ‘Taşkın Yönetim Planı’ toplantısı yapıldı
Taşkın Yönetim Planları ile can ve mal kaybının önlenmesi, ekonomik kaybın en aza indirilmesi, vatandaşlarda ve yerel yönetimlerde taşkın konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Ülkemizde, iklim değişikliğinin de etkisiyle son zamanlarda kısa süreli, bölgesel veya şiddetli yağış sebebiyle kent selleri ve taşkınları sık görülmeye başlandı. Bu konuda tedbir alınmasına yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlere ilişkin hazırlanan taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ile alınması gereken tedbirleri içeren ''Taşkın Yönetim Planları'' 24 havzada tamamlanmış, 1 havzada ise çalışmalara devam edilmektedir.

Bu çalışmalar dahilinde ilgili tedbirlerin değerlendirilmesi, gerçekleştirilen çalışmaların paylaşılması ve farkındalığın artırılması amacıyla ilgili kurum temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşma yapan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç sözlerinde şu ifadelere yer verdi: ''Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle yağmurlar artık sel olarak geliyor. Taşkınları önleme konusunda önemli görev yerel yönetimlere düşüyor. Taşkın olabilecek alanlarda yapılaşmaya ve bu bölgelerin imar planları yapılırken özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Bu taşkınlarda yaşanan can ve mal kayıplarını önleme konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Bazlı Taşkın Önleme Planları hazırlıyor. Konusunda uzman arkadaşlar, Bursa özelinde yapılmış olan planlamalar ve gerekli çalışmalar konusunda açıklamalarda bulunacaklar. Toplantının hayırlı geçmesini diliyorum.''

Tarım ve Orman Bakanlığı Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner Kimençe ise taşkınların iklim değişikliği sebebiyle son yıllarda arttığını belirtti. Kimençe:''Hiç beklemediğimiz dönemlerde taşkınlarla yüz yüze geliyoruz. Can ve mal kayıpları yaşıyoruz. Bunlarla ilgili olarak Havza Bazlı Taşkın Yönetim Planları hazırlıyoruz uzun yıllardan bu yana. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlükleri, Belediyeler ve diğer kurumlar da bununla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Bu toplantıda yapılan planlamaları masaya koyup teknik olarak bu süreçleri görüşeceğiz ve yaşadığımız kayıpların azaltılması için atmamız gereken adımları istişare edeceğiz.'' şeklinde konuştu.
 
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ise Taşkın Yönetim Planı Tedbirleri ve Farkındalık Toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirerek toplantının ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Toplantıda; Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nde görevli Mühendis Mustafa DAL, Bursa İli Özelinde Taşkın Yönetim Planı Çalışmaları ve Alınması Gereken Tedbirler hakkında ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde görevli Mühendis Nuray YEŞİL ile Devlet Su İşleri Bursa 1. Bölge Müdürlüğü'nde görevli Şube Müdürü Sinan KILIÇ, Bursa İlinde Taşkın Yönetim Planı Kapsamında Taşkın Özelinde Yapılan Çalışmalar hakkında sunum yaptı.
 
Genel değerlendirme ve sonraki süreçte yapılacak çalışmalara ait iş planının oluşturulması amacıyla yapılan istişarenin ardından toplantı sona erdi.
bursa taşkın il mustafa kılıç