Bursa’da Toprak Bayramı coşkusu

19 June Wednesday, 2019
Bursa’da ‘Toprak Bayramı’ coşkuyla kutlandı. Halk oyunları gösterisi ile başlayan tören, fidan dikimi ile son buldu.
Bursa’da Toprak Bayramı coşkusu Bursa İl Enformasyon
Kamera:Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf : Orhan KAĞITÇI
Dünyanın ve insanlığın geleceği için en kıymetli nimetlerden olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunu bu konuda aydınlatarak, farkındalık oluşturmak amacıyla 1945 yılında çıkarılan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu her yıl 11-17 Haziran haftasında kutlanıyor. Bu vesile ile Bursa’da ilk kez Karabalçık Mahallesinde tören düzenlendi. Programa Bursa Büyükşehir Belediyesi Karagöz Halk Dansları Topluluğu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı renk kattı.
Karabalçık Mahallesinde uzun yıllardır süregelen Geleneksel Köy Hayrı ile başlayan etkinlikte, okunan mevlid-i şerifin ardından konuklara etli pilav, ayran ve meyveden oluşan yemekler ikram edildi. Program, ikramların ardından başlayan Toprak Bayramı kutlamaları ile devam etti.
Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği törende Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç ve Emine Yavuz Gözgeç ile Osmangazi Belediye Başkan Vekili Hasan Hüseyin Erdönmez hazır bulundular.
Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, konuşmasında toprağın önemine dikkat çekti. Toprağın oluşum süresinin kaybedilmesine oranla çok daha zor olduğunu anlattı.   
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise ‘’İnsan; topraktan yaratılmış olup, hayatiyetini sürdürmesi de toprağa bağlıdır. Hatta ölümünden sonra dahi, bedenini toprağa emanet etmektedir. Tıpkı hava gibi, su gibi hayat kaynağımızdır toprak. Üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, beslenmemiz için gerekli tüm gıdaların yetiştiği, yaşayan, canlı bir varlık olan toprak, aslında yaşamın ta kendisidir.’’ dedi.
Hamit Aygül konuşmasını ’’ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, konunun öneminin anlaşılması ve herkesin toprağımıza sahip çıkması amacıyla Karabalçık Köyü Muhtarlığımızla birlikte bu etkinliği düzenledik. Bu duygu ve düşüncelerle, programın hazırlanmasında emeği geçen herkese, Osmangazi Belediyemiz, Muhtarımız, çiftçilerimiz ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, tüm imkân ve gücümüzle elleri nasırlı, toprağa sevdalı Bursa Çiftçisinin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Onların daha çok ve sürekli üretim yapması için çaba sarf edeceğiz. Çünkü üretim olmadan kalkınma olmaz.’’ diyerek sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından Mehter Takımı gösteri yaptı. Kutlamalar kapsamında katılımcılar açılan fotoğraf sergisini inceledi. Son olaraksa yetkililer ve çiftçiler fıstık çamı fidanlarını toprakla buluşturdu.
 
bursa toprak bayramı coşku