Bursa’da yaş koza hasadı başladı

11 July Thursday, 2019
Bursa'nın en önemli zenginliklerinden biri olan ipekböcekçiliğinde yaş koza hasadı başladı.
Bursa’da yaş koza hasadı başladı Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
İpeğin ve İpek Yolu’nun merkezi Bursa’da hasat heyecanı yaşanıyor.
Geleneksel ve tarihi değerinin yanında önemli bir tarımsal üretim de olan ipekböcekçiliği Bursa’da yapılan çalışmalarla yaşatılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kozabirlik’le yaptığı işbirliği meyvelerini verdi.
'İpekböceği Genetik Kaynakları Muhafaza Projesi' kapsamında 150 kadın üretici eğitim alarak ipekböcekçiliği yapmaya başladı.
Proje ile başarılı bir üretime imza atan kadın çiftçiler geçtiğimiz günlerde hasat heyecanı yaşadı.
İpekböceği Üretim Merkezini ziyaret eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, hedeflerinin üretimi arttırmak olduğunu söyledi.
İpekböceği üretiminin zahmetli bir süreç olduğuna ve sektördeki istihdama da değinen Aygül, “Hep birlikte İpekböcekçiliğini daha ileri noktalara nasıl götürebiliriz diye bir çaba içerisindeyiz. İpekböcekçiliği bildiğiniz gibi Bursa'nın çok eskiye dayanan bir geleneği ama bu gelenek son yıllarda biraz zayıflamış, sönmeye yüz tutmuşken; Kozabirlik ve Bakanlığımızın destekleriyle inşallah bu sektörü tekrardan canlandırıp, çok ileri noktalara götürme azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda, en son 2018 yılında üretimimiz 680 kg seviyesine kadar düşmüşken, bu sene 800 kg üzerine çıkmayı, önümüzdeki yıllarda ise tonlarla ifade edilecek şekilde üretmeyi hedeflemekteyiz.” dedi.
Projeye önemli katkı sağlayan Kozabirlik'in Genel Müdürü Aysel Akbaba ise ipekböcekçiliğinde yerli gen kaynaklarını kullandıklarına vurgu yaptı. Akbaba, “Burada üretilen ipekböceği yumurtaları tüm ülkeye dağıtılmaktadır. Gurur duyduğumuz noktalardan bir tanesi de hem gen kaynakları açısından hem de ipekböceği yumurtası üretim kapasitesi açısından hiçbir şekilde yurtdışına bağımlı değiliz. Hepsini kendimiz üretebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
bursa ipekböceği kozabirlik tarım ve orman kadın çiftçi proje