Bursa’da yeni çeşit silajlık mısırların hasadı yapıldı

29 September Friday, 2023
Türkiye’de yerli ve milli tohum çeşitlerinin yaygınlaşması için çalışmalar sürüyor. Çalışmaların Bursa ayağında Hacıbey ve Kale cinsi silajlık mısırların hasadı Yenişehir ilçesinde yapıldı. Yeni çeşitlerin dekar başına ortalama 10 ton ürün vermesi öngörülüyor.
Bursa’da yeni çeşit silajlık mısırların hasadı yapıldı
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Bursa’da yeni çeşit silajlık mısırların hasadı yapıldı. Yenişehir İlçesine bağlı Karaköy’de yapılan hasatta yeni çeşitler olan Hacıbey ve Kale cinsi tanıtıldı.

Yeni mısır çeşitlerinin hasadına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, kaliteli kaba yem kaynağı olmasının yanı sıra hem süt verimi hem de kalitesinde artış sağladığı için silajlık mısıra olan talep ve buna bağlı olarak üretim alanlarının da her geçen yıl arttığını söyledi.

İl Müdürü Acar: “Dünyada nüfus artış oranı hızla devam etmektedir. Türkiye'nin de 2050 yılında 110 milyon nüfusa ulaşacağı tahmin edilmektedir. Gıdaya olan talep şu an çok önemli olduğu gibi İlerleyen dönemde de bu talep daha da artacaktır. Araziyi artıramadığımıza göre hem bitkisel hem de hayvansal gıda üretiminde verimliliğin arttırılması önem arz etmektedir. Hayvansal üretimin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için hayvan beslenmesinde önemli olan kaba yem kaynaklarının arttırılması gerekmektedir. Çünkü ülkemizdeki hayvancılığın en büyük problemi, hayvan varlığımız yüksek olmasına rağmen hayvan beslemede kullanacağımız kaliteli kaba yemlerin yetersiz olmasıdır. Kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi için en önemli kaynaklardan biri mera alanlarıdır. Bu oran Türkiye'nin mevcut ihtiyacı olan oranın ancak yüzde onluk kısmını karşılamaktadır. Biz de ülke olarak kaba yemi kendimiz yetiştirerek bu ihtiyacımızı karşılamaya çalışmaktayız.” dedi.

“Türkiye, tohumlarını kendi üretiyor”

Acar konuşmasına şöyle devam etti: “Silajlık mısır önemli bir ürün. Teknik personllerimiz ölçümlerini yaptı. Yabancı ürünle farkını çok net göreceğiz. O ürünler dekara 8-9 ton verim verirken, bizler 10 ton verim bekliyoruz. Bizim yerli çeşitlerimiz farkını ortaya koyuyor. Türkiye'de birkaç tur haricinde bütün tohumlarımızı kendimiz üretiyoruz. Son 20 yılda tohumculuk konusunda müthiş bir mesafe kat ettik. Eskiden çok övülen yabancı tohumlardan çok daha iyi ve verimli yerli tohumlarımızı hepimiz kullanmalıyız. Farklı konularda çalışan elliye yakın enstitümüz var. Arpa, buğday, mısır gibi ürünler üzerine araştırmalar yapıp, farklı ırklar verimli tohumlar geliştiriyorlar. Buradan hepsine teşekkür ediyorum.  Yeni üretim sezonunun bereketli olmasını temenni ediyorum.”

Hasada katılan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Müdür Yardımcısı Ahmet Duman, yerli tohumların dünyaya açıldığını söyledi ve  “Ne zaman Araştırma Enstitüsü olarak Bursa ile bir çalışma yapsak öyle güzel sonuçlar geliyordu ki inanamıyorduk. Niçin başka şehirlerden gelmiyor diye araştırmaya başladık. İşin sırrının Bursa şehrinde olduğunu gördük. Bunun için İl Tarım Müdürlüğüne, İlçe Tarım Müdürlüklerine, üreticilere emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizim işimiz yerli ve Milli Tohum. Bizler milyar dolarlık firmaların oluşturduğu tohumlardan daha verimli tohumlar yapabiliyorsak, bu noktada Türk mühendislerine güvenmemiz lazım. Böyle yaptığınızda hem sizler hem de bizler kazanacağız. Yerli ve Milli algısını sadece sözde bırakmayalım. İcraata geldiğimizde de bunu gösterelim. Bizler sizler için çalışıyoruz. Artık bizim tohumlarımız dünyanın dört bir yanında satılıyor. Yurt dışından aldığımız sonuçlar sayesinde tekrar ve artan bir talep var. Artık bizim de firmalarımız bütün dünyaya açılmış durumdadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
tarım orman silajlık mısır bursa