Bursa’da zeytinciliğe destek

14 November Tuesday, 2023
Zeytin üreticilerinin daha verimli ve kaliteli üretim yapabilmeleri için ekipman desteği Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden geldi. Yürütülen proje kapsamında yüzde 50 hibe destekli zeytin toplama örtüsü dağıtımı yapıldı. Projeden 250 üretici yararlandı.
Bursa’da zeytinciliğe destek
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Furkan Behlül DEMİRÖREN


Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor, zeytin üreticisi kalitede yarışıyor.

Zeytin üreticilerinin daha verimli ve kaliteli üretim yapabilmelerine katkı sağlamak amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projeler hazırlanıp, paydaş kuruluşlarla işbirliği içerisinde uygulamaya konuluyor. Bu kapsamda Gemlik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bursa Büyükşehir Belediyesince maddi destek verilerek hayata geçirilen “Zeytin Hasat Yaygı Örtüsü Projesi" ile 250 üreticiye yüzde 50 hibe destekli zeytin toplama örtüsü dağıtımı yapıldı.

Gemlik ilçesi Katırlı Mahallesinde düzenlenen programla üreticilere teslim edilen yaygılar ile üreticilerin girdi maliyetlerine destek olmakla sürdürülebilir zeytin üretimine katkı sağlanması hedefleniyor.

“Bursa bir zeytin şehridir”

Bursa Vali Vekili Mustafa Kılıç konuşmasında, zeytin yüksek yağ içeriğiyle kalori, fenolik - antioksidan madde ve biyolojik değer bakımından kıymetli bir ürün olduğunu, sadece meyvesi ile değil yağı, yaprağı ve prinası ile de fayda sağlayan önemli bir bitki olduğunun altını çizdi.

Bursa'da yetiştirilen zeytinin sofralık açıdan ülkemizin en çok talep gören, en kaliteli ve lezzetli siyah sofralık zeytini olarak bilindiğini ifade eden Kılıç sözlerinde şu ifadelere yer verdi: “2022 yılı verilerine göre İlimizde 11 milyon 792 bin 808 adet verim çağında zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin ağaçları 440 bin dekar alanı kaplamaktadır. Zeytin Bursa'da yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleri içerisinde en çok alanı kaplayan, en fazla üreticiye sahip ve tarımsal ürünler içerisinde gayri safi hasıla katkısı en yüksek olan üründür. Bursa, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 20'sini gerçekleştirerek 2. sırada yer almaktadır. İlimiz, sadece zeytin üretimi ile değil Marmarabirlik gibi bir üretici kooperatifine ev sahipliği yapması, salamura ve paketleme tesisleri,  zeytinyağı sıkım ve işleme tesisleriyle bir zeytin şehridir.”

“Gemlik Zeytini ülkesel coğrafi işaretin ardından AB coğrafi işaretini alarak Avrupa Birliği tarafından da tescil edilmiştir.”

Sözlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteği ile zeytin üretimi ve kalitesinin arttırılması için uygulanan projelere değinen Kılıç: “Gemlik ilçemiz 46 bin ton ile İlimizde zeytin üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. İlimizde ve Gemlik ilçemizde yetiştirilen Gemlik Zeytini ülkesel coğrafi işaretin ardından AB coğrafi işaretini alarak Avrupa Birliği tarafından da tescil edilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı zeytin üreticilerimize; mazot ve gübre desteği, zeytinyağı ve dane zeytin fark ödemesi, standart ve sertifikalı fidan kullanarak kurulacak bahçeler için fidan desteği, katı organik ve organomineral gübre desteği ile geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destekleme ödemesi yapılmıştır.

Bu desteklerin yanında Tarım ve Orman Bakanlığımızca uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar başlığı altında ilimizde zeytinyağı işleme tesislerinden toplam 30 işletmeye 10 milyon 509 bin 781 TL zeytin salamura ve paketleme tesislerinden toplam 12 işletmeye 2 milyon 747 bin 537 TL destek verilmiştir.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında, şehirdeki toprakların yüzde 45'inin ormanlık alan, yüzde 34'ünün ise tarım alanı olduğunu belirtti. Aktaş, Bursa'daki tarım arazilerinin yüzde 11,90'lık kısmının zeytinliklerden oluştuğunu dile getirdi. Bursa'nın coğrafi işaret almış 30 ürününden bir tanesinin de Gemlik zeytini olduğunu hatırlatan Alinur Aktaş, “Marmara Bölgesi'nin zeytin plantasyonlarının yüzde 80'den fazlasını Gemlik çeşidi oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

'Tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurulumu projesi' hakkında da bilgi veren Alinur Aktaş, Bursa'da Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik ilçelerinin tarımsal üretiminin çoğunluğunu zeytinin oluşturduğunu söyledi. Zeytinliklerin en yoğun olduğu bu ilçelere 6 adet tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurduklarını açıklayan Aktaş, “Projeyle tarımsal üretimde verim artışı, insan sağlığı ve çevrenin korunması, işgücü tasarrufu, aşırı ilaç kullanımının önlenmesi, biyolojik dengenin korunması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, zaman ve maddi kazanç sağlanmasını amaçlıyoruz. İstasyonların yapım ve kurulum işlemlerini Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdik ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün mevcut istasyon ağına dâhil ettirdik. İstasyonlardan sıcaklık, yaprak ıslaklığı, hava nemi, yağış, toprak nemi, rüzgâr hızı gibi veriler alınıyor ve mesajla ana sunuculara gönderiliyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce verilerin analizi ile belirlenen doğru ilaçlama zamanı, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı üreticilere sms ile gönderiliyor. Tarıma olan desteklerimiz artarak devam edecek. Tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte destek vererek hareket ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müdürü Acar ve protokol üyeleri tarafından üreticilere zeytin toplama örtüsü dağıtıldı. Daha sonra zeytin deposunu gezerek çalışmalar hakkında üreticilerle sohbet eden İl Müdürü Acar, zeytin bahçesine geçerek zeytin hasadı yaptı.

Programa Bursa Vali Vekili Mustafa Kılıç, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Gemlik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Demir, Bursa Eski Milletvekili Zafer Işık, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.
bursa gemlik zeytin hasat örtü destek coğrafi işaret büyükşehir belediyesi tarım ve orman