‘Bursa siyahı’ için çalıştay yapıldı

22 February Friday, 2019
“Bursa siyahı”, lezzetiyle ünlü, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren bir incir çeşidi. Kentin önemli tarımsal ürünlerinden olan Bursa Siyahı incirinin ihracat ve üretiminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenlendi.
‘Bursa siyahı’ için çalıştay yapıldı İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, "Bursa siyahı" adıyla markalaşan siyah incir, Bursa’dan 42 ülkeye ihraç ediliyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, "Bursa siyahı" incirin ihracat ve üretiminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenledi.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, siyah incirin özellikli ve Bursa'ya has bir ürün olduğunu söyledi.

Aktaş, "Bizim 21 organize sanayi bölgemiz var Bursa'da üretiyoruz, 15 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz. Türkiye'nin ikinci büyük ihracatçı şehriyiz ama tarımla alakalı da harika işler yapabiliriz. Ahududu var, göreceksiniz birkaç sene içinde önemli kalemlerden biri olacak." dedi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cafer Aşkar da Bursa siyah incirinin 1990 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edildiğini ve dünyada rakibinin olmadığını söyledi.

Bursa siyahının üretim ve ihracatını artırmak istediklerini belirten Aşkar, "İncir kıymetli bir ürünümüz. Türkiye meyve ihracatında önemli bir ürün olan Bursa siyah incirinin 2018 yılında Türkiye geneli ihracatı 38,8 milyon dolar ve 17 bin ton oldu. Birliğimizin ihracatı ise 15 milyon dolar. Birliğimizin toplam ihracatındaki payı yüzde 11'dir." diye konuştu.

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de incirle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
bursa bursa siyahı incir çalıştay