Bursalı çiftçiler nitrat kirliliğine karşı bilinçlendi

30 November Thursday, 2023
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilerde çevre bilincini arttırmak amacıyla çiftçi bilgilendirme toplantısı düzenledi. Nitrat kirliliği odaklı toplantıda tarımsal kirlilik ele alındı, toprak ve suyu kirletmeden üretim yapma metotları konuşuldu. İl Müdürü İbrahim Acar, kirlilik seviyesinin düzenli olarak kontrol edildiğini vurguladı.
Bursalı çiftçiler nitrat kirliliğine karşı bilinçlendi
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Toprağı ve suyu nitrat kirliliğinden korumak için proje başlatıldı, konunun önemi çiftçilere anlatıldı.

Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden Bursa’da, nitratın neden olduğu kirliliğe dikkat çekmek için “Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Tarımsal kirlilik oluşturmadan üretimi sürdürmek amacıyla yola çıkan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanlarla çiftçileri bir araya getirdi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye'nin önde gelen illerinden olan Bursa'da Nitrat İzleme Projesi kapsamında 28 yerüstü 8 yeraltı kaynağından olmak üzere düzenli periyotlarla su kaynaklarından numune alındığını, kontrol ve izleme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.

İl Müdürü Acar: “Bursa, tarımsal ve hayvansal üretimin yoğun olarak yapıldığı Türkiye'nin önde gelen illerinden biri. Bu yoğun tarımsal üretim özellikle nitrat kirliliği anlamında ciddi bir baskı oluşturuyor. Nitrat kirliliği anlamında İlimiz genelinde yapılan izlemelerde birkaç noktada kritik seviyelere yaklaşıyoruz. Bununla ilgili düzenli olarak kontrol yapıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Toprak ve sulardaki nitrat fazlalığının hayvan ve insan sağlığına direkt etki ederek olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini vurgulayan Acar: “İl Müdürlüğümüz çiftçi toplantılarında nitrat kirliliğinin azaltılması için çiftçi eğitim çalışmaları yürütüyor, gerekli bilinçlendirmeleri yapıyor. 5403 sayılı Kanun kapsamında hayvancılık işletmesi yapılırken bu işletmedeki üretimin nitrat kirliliğine sebep olmaması, gübrelerin yer altı sularını kirletmemesi adına su geçirmez gübre çukurlarının yapılmasına önem veriyoruz. Bakanlığımızın uygulamalarının tamamı çiftçilerimizin menfaatine ve sağlığına yönelik uygulamalardır. Bursa yoğun olarak tarımsal faaliyetin yapıldığı bir il dolayısıyla nitrat kirliliği konusunda kritik illerden biri. Bu konuda İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın eylem planlarında belirlediği önlemleri almak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu bilgilendirme toplantısının siz değerli çiftçilerimize de özel bilgiler vereceğini ve bu konuda bilinçliliğin artacağını düşünüyorum. Katılımınız için her birinize teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Nitrat Eylem Planları Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz ise su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunması amacıyla yürütülen çalışmalara değindi. Gürbüz: “Tarımsal üretimde gübre kullanımının bilinçsiz ve aşırı kullanımı sonucunda yağış ve sulama sularının da etkisiyle yer üstü ve yer altı sularına bitki besin maddeleri geçmekte ve sularımız kirlenmektedir. Ortaya çıkan bu çevre kirliliği ve sağlık sorunları birçok ülkede girdi kullanımının yoğun olduğu tarıma alternatif olabilecek çevre dostu tarımsal uygulama tekniklerinin arayışını hızlandırmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede ülkemizin önemli bilim kuruluşlarından olan TUBİTAK MAM ile iş birliği içerisinde Türkiye'de nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve nitrat eylem planı hazırlanmasıyla ilgili bir proje yürüttük. Türkiye genelinde 25 havzada nitrata hassas bölgeleri belirleyerek köy bazında nitrat eylem planlarını hazırladık. Proje ile ülkemizin tarım alanlarının yaklaşık yüzde 30'unun hassas olduğu yani kirlenmiş veya kirlenme tehdidi altındaki su kaynaklarını beslediği tespit edilmiştir. Ülkemizin yaklaşık yüzde 10 civarında köyü nitrata hassas köy olarak belirlendi. Bursa İlinin de içerisinde bulunduğu Susurluk Havzası özelinde baktığımızda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34'ü yani Türkiye ortalamasının bile üzerinde nitrata hassas bölge bulunuyor. Yine köy bazında baktığımızda da Susurluk Havzası'nda yaklaşık yüzde 12 köy nitrata hassas olduğunu görüyoruz. Bu hususta bu bilgilendirme toplantısının verimli olacağını, siz değerli çiftçilerimizin, üreticilerimizin, personelimizin farkındalığının artacağını, doğru bildiğimiz bazı yanlışların düzeltileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Nitrat Eylem Planı kapsamında çevre dostu ve temiz üretim modellerinin anlatıldığı sunumları; Takım Lideri Henry Joergensen, Proje Uzmanları Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy yaptı.
nitrat çevre kirlilik su toprak bursa çiftçi tarım ve orman