Çaltı sarımsağı Isparta’nın yeni yıldızı

03 July Friday, 2020
Isparta’nın geniş ürün yelpazesinde Çaltı sarımsağının da önemli bir yeri var. Son yıllarda değeri daha çok anlaşılan sarımsağın lezzet sırrı, Çaltı köyünün iklimi ve atadan kalan yerli tohumla üretilmesi. Çaltı sarımsağına coğrafi işaret belgesi alınması için de çalışmalara başlandı.
Çaltı sarımsağı Isparta’nın yeni yıldızı Haber: İrfan ÖNER – Isparta İl Enformasyon
Fotoğraf: Alper ÖZTÜRK
 
Çaltı sarımsağının lezzet sırrı atadan kalma yerli tohum.

Isparta’nın Gelendost İlçesi’nde geleneksel yöntemler ve yerli tohumla yetiştirilen Çaltı sarımsağı kendine has aroması ve lezzeti ile son yıllarda büyük ilgi görmeye başladı.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün Çaltı köyünde yürüttüğü demonstrasyon çalışmaları yaklaşık 1 yıldır devam ediyor. Tamamen susuz olarak yetiştirilen bu özel sarımsak Çaltı’nın iklimi, yüksek rakımı ve temiz havasında yüksek verim sağlıyor.

Çaltı sarımsağının sadece yerel pazarlarda ve yörede değil tüm ülke çapında tanıtılması için son yıllarda Isparta Valiliği öncülüğünde, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Gelendost Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşların katkılarıyla tanıtım çalışmaları hız kazandı. Kendine has aroması ve geleneksel olarak yetiştirilmesi nedeniyle Çaltı sarımsağına “Coğrafi İşaret Belgesi” alınması çalışmaları da sürüyor.

Bu çalışmalar kapsamında; Çaltı köyünden alınan sarımsaklar Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Burada yapılan ilk gözlemlerde Taşköprü sarımsağı ile farklı morfolojik özelliklere sahip olduğu gözlemlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Eyup Adıgüzel ile birlikte hasat çalışmaları sırasında üreticileri ziyaret eden Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, “Çaltı sarımsağı farklı bir sarımsak. Ülkemizin birçok bölgesinde sarımsak yetiştiriliyor, ancak bu bölgede yetişen sarımsağın aroması farklı.  Atalarımızdan gelen bu tohumlarla üretime devam etmek lazım. Ürettiğimiz sarımsağımızı önce ülkemize sonra da tüm dünyaya duyuracağız. Bunu ne kadar çok anlatır tanıtırsak çiftçimiz o kadar çok kazanır. Türkiye’nin bilmediğini dünya hiç bilmez, onun için, bunu hep böyle konuşacağız, konuştukça insanlar duyacak, bilecek talep olacak böylece Isparta Gelendost Çaltı Sarımsağını tanıtacağız.” dedi.
ısparta çaltı sarımsak tarım ve orman coğrafi işaret