Çanakkale Boğazı’nda hayalet avı

16 January Tuesday, 2018
Çanakkale Boğazı’nda denize ve balıklara zarar veren ‘hayalet ağlar’ denizden çıkarıldı.
Çanakkale Boğazı’nda hayalet avı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Çanakkale Boğazında yürütülen çalışmalar tamamlandı.
Proje ile su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması ve balıkçılık faaliyetlerinin canlandırılması hedefleniyor.
Su ürünleri avcılığı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlere terk edilmiş ağların ve av araçlarının temizlenmesi amacıyla başlatılan projede tespit çalışmalarının ardından terkedilmiş ağlar denizlerden çıkarıldı. Hayalet ağlar, denizlerde çevreye ve balıkçılığa zarar veren "Hayalet Avcılık" olarak da bilinen pasif avlanmaya su altında kaldığı müddetçe devam ediyor. Terk edilmiş olan bu av araçlarının ortamdan temizlenmesi bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunacak.
Bu yıl içerisinde kayıp av araçları hakkında balıkçılar ile yüz yüze görüşme yapılarak kayıp av araçlarının kesin yerleri ve miktarlarının tespit edildi. Tespit edilen av araçlarının çıkartılması, av araçlarının imhası veya değerlendirilmesi, proje görsellerinin balıkçıların ve kamuoyunun bilgisine sunulması, kamuoyunda farkındalık yaratılması faaliyetlerine devam edilecek. Ayrıca hem yurt içinde hem de yurtdışında proje tecrübelerinin paylaşımı hedefleniyor. Daha sonra yapılacak kayıp av araçları temizleme çalışmaları, av araçlarının nerede ve ne zaman kaybedildiği ile av araçlarının özelliklerine ilişkin kayıt altına alınan bilgilere göre planlanacak.
Proje kapsamında 0-40 metre aralığındaki derinliklerde dalma yöntemiyle terk edilmiş av araçlarının tespiti, fotoğraf ve video çekimleri, markalanması ve çıkarılması, satha getirilmesi, nakledilmesi, sergilenmesi ve bertaraf işlemleri gerçekleştirildi.
Çanakkale’de 2016 yılında Bozcaada ve Gökçeada çevresinde uygulamaya konulan proje sonucunda; 13 lokasyon belirlenmiş bu lokasyonlarda 408 bin 200 m2 deniz alanı taranarak yaklaşık 3 bin m2 ağ denizlerden bertaraf edildi.
2017 yılında da devam eden projede Çanakkale Boğazında; İngiliz donanmasına bağlı olan ve 1915 yılında Alman deniz altısı tarafından torpillenerek Çanakkale açıklarında batırılmış olan Majestik batığı, Gelibolu önellerinde bulunan Barbaros Hayrettin Zırhlısı ve Kilitbahir önlerinde bulunan Kaptan Franko batığı başta olmak üzere belirlenmiş olan 12 lokasyon da çalışmalar gerçekleştirildi. Bu lokasyonlar içerisinde 56 bin 500 m2 alan taranarak 11 bin m2 hayalet ağ temizlendi.  2016-2017 yıllarında toplamda yaklaşık olarak 14 bin m2 hayalet ağ temizlendi.
 
Çanakkale hayalet ağ avcılık temizlik