Çanakkale’de değerlendirme toplantısı

21 May Monday, 2018
Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda 2018 yılı içerisinde gerçekleşebilecek bir kuraklığa karşı alınabilecek önlemler konuşuldu.
Çanakkale’de değerlendirme toplantısı Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale’de 2018 yılı içerisindeki herhangi bir kuraklık riskini değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak amacıyla Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız, , Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ilgili kurumların şube ve ilçe müdürleri, sulama birliği ve kooperatifi yetkilileri, ziraat odalarının temsilcileri ile İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptı. Karadağ, tarımsal kuraklığın üretimi etkileyen en önemli doğal afet olduğunu vurguladı.

Ülkemizde belli periyotlarda kuraklık yaşandığını belirten Karadağ, kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için kuraklık öncesi gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Karadağ şunları söyledi:

“İnsan isterse kuraklığı önleyebilir. Normal bir ortamı kuraklığa da döndürebilir. Bunun çeşitli sebepleri var. Çeşitli sanayi kuruluşlarının artması, buna bağlı olarak çevre kirliliğinin artması, sera gazlarının artması sera gazlarına bağlı olarak iklim değişiklikleri ve bunların etkileri sonucunda küresel ısınma. Küresel ısınma sonucunda yağışların düzensiz bir şekilde yağması tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemektedir.”

2018-2021 yıllarını kapsayan üç yıllık Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planını hazırlayıp Bakanlığın onayına sunduklarını belirten Erdem Karadağ, bu planda il ve ilçelerde bulunan bütün baraj ve göletlerin sulama sahaları içerisinde yer alan ürün deseninin sulama yöntemine göre ne kadar su ihtiyaçlarının bulunduğunu ve tarımsal sulamada kullanılacak su ihtiyacının ne olduğunu belirlediklerini söyledi.

Yüzde 20, yüzde 40 su kısıtlarında alternatif ürün desenlerinin ne olmaları gerektiğini baraj ve göletler bazında hazırladıklarını belirten Karadağ, “Ürün desenini belirlerken su ihtiyacı daha az olan, en kârlı ve üreticilerimizin yetiştiriciliğini bildiği ürünleri dikkate aldık. 2018 yılında kuraklığın olmadığı, bol bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.” dedi.

Karadağ’ın ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, 2018 Yılında Bitkisel Ürünlerin gelişim durumu, Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız 2017-2018 Tarım Yılı Yağış miktarları, DSİ 25. Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Aydın Öztürk Devlet Su İşleri Kontrolündeki Baraj ve Göletlerin doluluk oranları, Çanakkale Belediyesinden Mühendis Ertan Açıkgöz Çanakkale ili içme suyu ihtiyacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Yardımcı Doçent Doktor İsmail Taş Kuraklığın Tarıma Etkisi konularında birer sunum yaptı.
 
Toplantı katılımcıların konu hakkındaki görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi.
 
 
Çanakkale il gıda tarım tarımsal kuraklık erdem karadağ