Çanakkale’de lavanta eğitimi verildi

22 February Friday, 2019
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organize ettiği “A’dan Z’ye Lavanta Yetiştiriciliği” konulu panel Eceabat’ta düzenlendi. Panelde lavanta üretimi ile ilgili merak edilen sorular tartışıldı.
Çanakkale’de lavanta eğitimi verildi Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organize ettiği “A’dan Z’ye Lavanta Yetiştiriciliği” konulu panel Eceabat Gençlik Konuk Evi’nde düzenlendi. Panelde lavanta üretimiyle ilgi merak edilen konular ve sorular tartışıldı.

Panel açılışında konuşan Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz “Lavanta bitkisi son yıllarda gözde bir ürün haline geldi. Eceabat ilçesi lavanta bitkisine uygun bir iklim ve toprak yapısına sahip. İlçede lavanta üretiminin artmasıyla birlikte elde edilen lavanta kesecikleri, lavanta demetleri, lavanta yağı, sabunu ve lavanta balının, pazarlamayla ilgili herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Şehitlik ziyaretlerine gelen yerli ve yabancı turistlere pazarlama imkânı olacaktır. Çiftçilerimiz bu sayede gelirlerini arttıra bileceklerdir. Ayrıca yarımadanın doğal güzelliği, lavantanın görselliğiyle birleştiğinde fotoğraf severler için de cazibe merkezi haline gelecektir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK yüzde 55-60 teşvik veriyor. Sadece fide karşılanmıyor ancak her türlü alet, makine, fabrika ve yan sanayide kullanılan bütün ekipmanları karşılanıyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Güzel lavanta bitkisinin ekiminden hasadına kadar olan yolculuğu hakkında üreticilere sunum yaptılar.
 
çanakkale lavanta eğitim teşvik