Çanakkale’de lider çocuk tarım kampı

17 May Thursday, 2018
Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2018 yılı “Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinlikleri gerçekleştirildi. İlköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin katıldığı kamp 3 gün sürdü.
Çanakkale’de lider çocuk tarım kampı Haber: Çanakkale İl Enformasyon
 
Çanakkale’de lider çocuk tarım kampı düzenlendi.
 
Geleneksel hale gelen “Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinlikleri kapsamında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerine üç gün süre ile kamp düzenlendi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 81 ilde “Lider Çocuk Tarım Kampı” adı altında İlköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenliği hakkında bilgi vermek amacıyla kamp etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen Merkez Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim okulu 4/B sınıfından oluşan 25 öğrencinin katılımıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
 
Etkinliğin başlangıcında, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan tanışma toplantısında İl Müdürü Erdem Karadağ öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yaptı.
 
Karadağ konuşmasında “Şehirde yaşayan toprağı, bitkiyi ağacı tanımayan çocuklarımızı, Lider Çocuk Tarım Kampı adı altında bir etkinlikle doğayla buluşturmayı amaçladık. Bu kamp ile çocuklarımız doğayı daha yakından tanıyacaklar. Tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunu görecekler. Kırsalda yaşayan çiftçilikle uğraşan insanlarımızı görüp daha yakından tanıyacaklar” dedi.
 
“Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinliği Bakanlığın 2018 yılı kamp etkinlik konusu olarak belirlediği “Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi” kapsamında "Doğada Kendiliğinden Yetişen Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" teması çerçevesinde gerçekleştirildi.
 
Etkinliğin birinci gününde Bakanlıkça 2018 yılı lider çocuk tarım kampı teması olan “Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi” kapsamında Ziraat Mühendisi M. Uğurtan Uzunöz tarafından "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" konulu bir sunum yapılarak öğrencilere Çanakkale’de ve bölgede yetişen yenilebilir yabani bitki türleri tanıtıldı. Öğrenciler bu sayede bitkileri yakından tanıma ve tatma şansı yakaladılar.
 
Ayrıca yine, diyetisyen Merve Aşık sağlıklı beslenme konulu sunum yaparak çocuklara dengeli beslenmenin önemini anlattı.
 
Öğleden sonra ise Merkez İlçeye bağlı Gökçalı Köyünde bulunan  “Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne ait Bal Dolum Tesisi gezilerek inceleme yapıldı. Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri öğrencilere arılıkları gezdirerek insanların arılardan korkmamaları gerektiğini, tarımın devamlılığı için arıların olmazsa olmazlardan olduğunu, ayrıca arı ürünlerinin (bal, polen, arı sütü, propolis ve bal mumu) beslenmemizde ve apiterapideki önemini anlattı. Öğrenciler daha sonra arıcı maskesi giyerek arılıkları ziyaret etiler ve arı kovanlarını inceleyerek gözlem yapma şansı buldular.
 
İkinci gün ise Bayramiç ilçesi merkezde bulunan bir tatlı üretim tesisini ziyaret eden öğrenciler, tahin helvasının üretim aşamalarını işletme üretim sorumlusu Ziraat Mühendisi Tufan Uçar’dan hem dinlediler hem de birebir gördüler. Tahin helvasının ham maddesi olan susamın ve helvanın beslenmemizdeki önemini vurgulandığı sunumda çocuklara helva çeşitlerinden tadımlar da yaptırıldı. Daha sonra öğrencilere İl Müdürlüğü projelerinden olan zirai atıkların doğaya verdikleri zararları önlemek amacı ile hazırlanan Bayramiç Baraj Gölü Havzasındaki Zirai İlaç Atıklarının Toplanıp Bertaraf Edilmesi Projesi tanıtıldı. Bayramiç ilçesinde yoğun ilaçlama yapılan köylerden biri olan Üzümlü köyünde Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga öğrencilere bu projenin önemini anlattı, zirai atıkların doğaya ve insanlara ne kadar zararlı olduğunu hatırlattı.
 
Ardından Milli şairi İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un Bayramiç İlçesinde restore edilerek çocukluğunu geçirdiği ve müzeye dönüştürülen evi ziyaret edildi.
 
Etkinliğin üçüncü gününde ise Ezine İlçesi Şapköy’de Bakanlığın Genç Çiftçi Desteği Projesinden yararlanarak kurulan örnek sera tesisi gezildi. Serada üretimi yapılan sebze çeşitleri ve üretim aşamaları hakkında öğrencilere bilgiler verildi. Öğrencilere salatalık, marul ve çilek hasadı yaptırıldı. Öğrencilere sera dışında var olan bölgeye özgü Ebegömeci, Şevketibostan, Semizotu tanıtıldı, öğrenciler yetiştikleri doğal ortamlarında bu bitkileri incelemeleri sağlandı.
 
Öğrenciler kamp boyunca tarımla ilgili temel bilgilerin yanı sıra bitkisel ve hayvansal üretimi uygulamalı olarak yerinde inceleme, çiftçi aileleri ile tanışma kaynaşma ve üretimi yerinde görme şansı yakaladılar. Kamp etkinliği sonunda üretim yerinde 25 çocuğa katılım belgesi verilerek etkinlik sonlandırıldı.
 
 
lider çocuk tarım kampı Çanakkale il tarım Barbaros hayrettin paşa ilköğretim