Çanakkale’de süne mücadelesi

16 May Wednesday, 2018
Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce süne mücadelesi kapsamında parazitoit salımı yapıldı.
Çanakkale’de süne mücadelesi Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hububatın en önemli zararlısı olan süneye karşı yürütülen sürvey çalışmalarına devam ediliyor. Biyolojik mücadele teknikleri kapsamında merkez ilçeye bağlı Çınarlı köyünde yaklaşık 140 dekarlık buğday alanında 138 bin adet parazitoit salımı yapıldı.

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yıl havaların da ılıman gitmesi, iklimin daha sıcak seyretmesi bitkisel üretimde daha hassas olmamızı, daha fazla mesai harcamamızı gerektiriyor. Çünkü hastalık ve zararlılar buna bağlı olarak farklılık ve büyük bir oranda artış göstermekte. Bunun için de arkadaşlarımız sadece süne mücadelesinde değil diğer Akdeniz meyve sineği, sirke sineği buna benzer bütün zararlılarla ilgili çalışmalarında büyük gayret ve titizlik göstermekte. Süne zararlısına karşı sürveyleri yapan ekiplerimiz parazitoit salımını gerçekleştirmektedir. Bizim süne zararlısına karşı en son düşüncemiz kimyasal mücadele. Biyolojik mücadelelerle önlem almaya çalışacağız. Gerektiği zamanda kimyasal mücadele için izinlerimizi vereceğiz. Süne mücadelesiyle ilgili il genelinde toplamda 19 ekibimiz bulunmakta. 81 arkadaşımızla birlikte yılbaşından bu yana sahada sürvey çalışmalarımızı yapmaktayız.”

Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplamda 1 milyon 156 bin dekarlık hububat ve 794 bin dekar alanlık buğday ekiliş alanında planlanan süne mücadele programı kapsamında İl Müdürlüğümüzce 19 teknik ekip ve 81 adet teknik personel görev alıyor. Gelibolu Koru dağında yapılan sonbahar ve ilkbahar kışlak sayımlarının yüksek çıkmasının ardından köylerde eğitim çalışmalarına başladık. Yaklaşık 3 ay sürecek sürvey ve mücadele programı kapsamında süne zararlısına karşı mücadele ilanları verilmeye başlandı. Üreticilerin dikkatli olmaları ve ekiplerin talimatlarına uymaları buğdayda kalite açısından son derece önem arz ediyor.

Süneyle mücadele programı kapsamında aynı zamanda biyolojik mücadele teknikleri de uygulanıyor. Merkez ilçeye bağlı Çınarlı köyünde yaklaşık 140 dekarlık buğday alanında 138 bin adet parazitoit salımı yaptık. Süne mücadelesinde kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadele ve kültürel tedbirlere de önem verilmesi doğal denge ve kaliteli üretim için şarttır.”
 
 
Süne süne mücadelesi parazitoit salımı erdem karadağ