Çanakkaleli arıcılar sertifika aldı

18 May Friday, 2018
Çanakkale’de yürütülen “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Sürdürülmesi Projesi” kapsamında eğitim alan arıcılar düzenlenen törenle sertifika aldı.
Çanakkaleli arıcılar sertifika aldı Haber: Çanakkale İl Enformasyon
 
Türkiye’nin bal üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale’ni Bozcaada İlçesi’nde yürütülen “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Sürdürülmesi Projesi” kapsamında eğitim alan arıcılara sertifikaları törenle verildi.

Programda Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen “Batı Ege Balarılarının Islahı ve Korunması Projesi’’nin Bozcaada’da yürütülecek kısmının tanıtımı da yapıldı.

Törene; Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Öz, diğer protokol üyeleri teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Kovan başına bal üretiminde Türkiye ortalamasının üzerinde bir il olduklarını belirten Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, arıcılara verilen eğitim ve desteklerle balda kaliteyi arttırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Karadağ, “Bozcaada’nın kovan başına ortalama bal üretimi 15-16 kg. Biz buradaki arı ırkını korumamız gerekir. Kovan başına çok fazla verim almaktan ziyade daha önemlisi balda kaliteyi yakalamamız. Törenimizi yaptığımız bu uygulama alanında Bozcaada’mızda arıcılık eğitimini vermekteyiz. 2018-2019 yıllarında burada üretilen toplamda 300 adet ana arı ve 300 adet ana arı memesinin üreticilerimize bedelsiz olarak dağıtımı yapacağız. Bozcaada’mızın birçok yeri arıcılık yapmaya çok müsait. Kovan başına bal verimimiz biraz düşük. Kovan başına bal verimini ve kaliteyi yükseltmek için eğitimlere önem vermemiz gerekir. Biz bakanlık olarak bunun bilincindeyiz. Bugün burada toplanmamızın bir nedeni de Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz Arıcılık Kursu Sertifikalarının dağıtımını yapmak. Kursumuza katılıp başarı gösteren 21 üreticimize sertifikalarını vereceğiz. Tüm arıcılarımıza hayırlı, uğurlu olmasını dilerim.” dedi.

Konuşmaların ardından arıcılık kursuna katılan 21 üreticiye sertifikaları verildi.
 
Çanakkale bozcaada arı arıcı sertifika bal