Çankırı’da silajlık mısır hasadı

17 August Friday, 2018
Çankırı’da düzenlenen silajlık mısır hasat gününe çok sayıda çiftçi katıldı.
Çankırı’da silajlık mısır hasadı Haber: Çankırı İl Enformasyon

Çankırı merkez  Tüney Köyü'nde "Silajlık Mısır Hasat Günü" düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organize ettiği tarla gününe Karadayı ve Çatalelma köyünden, Kızılırmak, Ilgaz, Eldivan ve Şabanözü İlçelerinden teknik elamanlar ve çiftçiler katıldı.

Silajlık Mısır hasadını yerinde gören çiftçilere İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Adem Kaya ve Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şubesinden Mühendis Erol Arslan tarafından silajlık mısır yetiştiriciliği, silaj yapımının amaçları, faydaları, hayvan beslenmesindeki yeri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca sulu alanda silajlık mısır yetiştiricilerine yem bitkisi desteğinin dekara 125 TL olduğu belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, silajlık mısırın en ucuz hayvan yemi olduğunu belirterek et ve süt üretiminde yem girdisinin payını yüzde 70’lerden yüzde 25’lere kadar düşürdüğünü, 1 kg mısır silajının maliyetinin yonca kuru otunun 1/13’ü arpa danesinin 1/12’si kadar olduğunu, ekonomik ve verimli hayvancılık için mutlaka silajlık mısır ekilmesi gerektiğini söyledi.

Çankırı’da Merkez, Kızılırmak, Eldivan ve Ilgaz’da 2. ürün olarak arpadan sonra silajlık mısır yetiştiriciliğinin çok uygun olduğunu dile getiren Çakır, 2018 yılında 2. Ürün olarak yaklaşık bin dekar ekim yapıldığını, 2019 yılı içerisinde bu oranı 2-3 kat daha artırmak için eğitimlere ara vermeksizin devam edileceğini kaydetti.

Müdürlük tarafından İl Özel İdaresince yüzde 50 destekli olarak yapılmış olan silajlık mısır yetiştiriciliği projesi kapsamında, 1. ürün ve 2. üründe demonstrasyon ve deneme çalışmaları devam ediyor. Hasatı yapılan alandaki 3 metreyi aşan boyu ve dolgun koçanlara sahip mısırın hasadını yerinde gören ve bu konuda bilgilenen çiftçiler,  bu çalışmayı beğendiklerini, mısır ekilişinin gelecek yıllarda il ve ilçelerde yaygınlaşacağını, silaj sayesinde yem maliyetlerinin düşürüleceğini belirtti.

Hasatı yapılan tarladan dekara yaklaşık 4 ton mısır silajı elde edildi. 
 
mısır silaj yem çankırı tarla günü