Çarşamba’da kivi hasadı başladı

08 November Wednesday, 2023
Türkiye’nin en fazla kivi üretim alanına sahip ilçe olan Samsun Çarşamba’da hasat başladı. Avrupa’nın en büyük kivi bahçesine de ev sahipliği yapan ilçede 12 bin tondan fazla kivi üretileceği hesaplanıyor.
Çarşamba’da kivi hasadı başladı
Haber: Samsun İl Enformasyon
 
Samsun Çarşamba’da kivi hasadı başladı.

Türkiye’nin en fazla kivi üretim alanına sahip ilçesi olma özelliğini taşıyan Çarşamba’daki hasat öncesi etkinlik de düzenlendi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Çarşamba Ovamızda her ne kadar fındık üretimi ağırlıklı olsa da, alternatif ürün olarak kivi gibi tıbbi aromatik bitki aronya gibi ürünler de üretiliyor. Fındık ile karşılaştırdığımızda getirisi yaklaşık bir buçuk kat daha fazla görünüyor. Dolayısıyla fındığın olmadığı yerlerde, çiftçimize ürün çeşidi olarak kiviyi önerebiliyoruz. Ülkemizde kivi üretimi en fazla Marmara ve Karadeniz’de var. Kivinin; Ülkemizde 42 bin dekar alanda 100 bin ton üretim bulunmakta. İlimizde ise 5 bin 020 dekar alanda 12 bin 977 ton Kivi üretimi gerçekleştirilmekte. İlimiz Kivi Üretimde Ülkemizde yüzde 12,88 pay ile üçüncü. sırada yer alıyor.   Çarşamba ilçemiz ise Ülkemizin en fazla kivi üretim alanına sahip ilçesi olarak kayıtlara geçiyor. Çarşamba ilçemiz tek başına 12 bin 320 ton üretim ile ilimiz kivi üretiminin yüzde 95’ini gerçekleştirmektedir. İlçemiz de aynı yerde 600 dekar alanda Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kivi bahçesi burada bulunmaktadır. Bu alanda ve ilçemizde üretilen kivi yurtdışına ihraç edilmekte. Kilo fiyatı 20 – 25 TL arasında değişen kivide bölgemizdeki en önemli ihtiyaç soğuk hava deposudur. Sanayicilerimizden veya sektör içindeki çiftçilerimizden bu ihtiyacı karşılamak isteyen olursa buna yüzde 50 hibe desteği sağlayacağız. Özel sektörün küçük çaplı soğuk hava depoları olsa da İlimiz geneline baktığımızda bunu tamamlanması gereken bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Ayrıca paketleme ve işleme konusunda da sektörün gelişmesini istiyoruz. Çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat diliyor, programa katılanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve çiftçiler birlikte kivi toplayıp toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.
tarım orman samsun kivi çarşamba