Cennet elmaları askıda yerini aldı

19 October Monday, 2020
Denizli’de hasadı başlayan Trabzon hurması hem sofralardaki yerini aldı hem de kurutularak kışa hazırlanıyor.
Cennet elmaları askıda yerini aldı Haber: Cengiz ALAGÖZ - Denizli İl Enformasyon
Fotoğraf: Ümit KARAKUZU
 
Şifa deposu Trabzon hurması Denizlili çiftçinin gözdesi.

Cennet elması adıyla da bilinen Trabzon hurması Denizli’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri. Yaş tüketimi yoğun talep gören meyvenin kurusu da tüm Türkiye’ye pazarlanıyor.

Denizli’de ağaçlardan tek tek toplanan olgunlaşmamış Trabzon hurmaları, kabuklarının soyulmasının ardından özel tezgahlar, evlerin çatı ve kapı önlerinde kurumaya bırakılıyor. İnsan sağlığına pek çok faydası olan Trabzon hurması, 3 haftalık kurutma işleminin ardından lezzeti ile damakta unutulmaz bir tat bırakıyor.

Denizli’nin Honaz ilçesinde 7 bin dönüm alana ekili olan ve bölgede "cennet elması" olarak bilinen Trabzon hurmasında ilk hasat başladı. Olgunlaşmamış Trabzon hurmalarını ağaç dallarından tek tek toplayan vatandaşlar, evlerine getirerek hummalı çalışmaya başlıyor. Ev ahalisi ve çevredeki kadın işçilerin Trabzon hurmalarının bir bir kabuklarını soymasıyla bir sonraki aşamaya geçiliyor. Özel yapım tezgahlarda iplere dizilerek kurutulma işlemi başlarken, kimi yerlerde ise geleneksel kurutma yöntemi olan evlerin çatısında veya kapı önlerinde kurutmaya bırakılıyor. Arta kalan kabukları ise sirke veya doğal gübre olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 3 hafta kurutmada kalan olgunlaşmamış Trabzon hurmaları günler sonra lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor. Birçok hastalığa ve insan sağlığına iyi geldiği belirtilen Trabzon hurmasının içinde bulunun bol miktarda C vitaminin yanı sıra göz sağlığı, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı faydalı olduğu biliniyor.

Türkiye’nin Trabzon hurması ihtiyacının yüzde sekseninin temin edildiği Honaz ilçesinde hasat çalışmalarına katılan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, kentte üretimi giderek yaygınlaşan meyvenin fiyatıyla üreticisini memnun ettiğini belirtti. Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen Trabzon hurmasının iç piyasada yaş ve kuru olarak yoğun talep edildiğini dile getiren Erkaya, üretimde kalite ve verimi arttırmak için çiftçilere her türlü desteği verdiklerini vurguladı.
denizli trabzon hurması cennet elması hasat tarım ve orman