Çiftçiler “Kanola ekelim yağ olsun bal olsun” diyor

16 June Friday, 2023
Çanakkaleli üreticileri alternatif bir ürünle buluşturan “Kanola ekelim yağ olsun bal olsun” projesi tarla günü etkinliğiyle tanıtıldı. İl Müdürlüğü uzman personeli üreticilere kanola yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi. Projeyle birlikte ekiliş alanı her yıl artan ürüne çiftçilerin de ilgisi yoğun.
Çiftçiler “Kanola ekelim yağ olsun bal olsun” diyor
Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Boş kalan tüm arazilere ekildi, Çanakkaleli çiftçiler kanola üretimini sevdi. Çiftçilerin katılmaktan memnun olduğu projenin adı “Kanola ekelim yağ olsun bal olsun.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” projesi kapsamında hayata geçirilen çalışmada çiftçilere tohumdan hasada her türlü destek de verildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, kanolanın yem bitkilerinden arıcılığa kadar pek çok sektör için hammadde olduğunu vurguladı.

Karadağ: “Kanola; ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılması, işlenebilir topraklarımızın organik madde miktarının arttırılması, hayvanları beslemede küspesinde yüzde 38-40 arası protein bulunması, arılar için erken ilkbaharda bol miktarda nektar ve polen sağlaması bakımından çok önemli bir bitkidir. Yağında insan sağlığı için çok faydalı olan Omega-9 ve Omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Ülkemizde 2022 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 20 ilde 411 bin dekar alanda kanola ekilişi yapılarak, 150 bin ton ürün elde edilmiştir. Çanakkale ilinde proje öncesi 20 bin dekarda kanola ekilişi yapılırken iki yıldır üst üste uygulanan ‘Kanola Ekelim, Yağ Olsun, Bal Olsun’ projesi ile bu alan 30 bin dekara çıkmış. Hedefimiz ekilişi 40 bin dekara çıkartmaktır. 10 bin ton kanola üretilen ilimizde ülke üretiminin yüzde 7’si Çanakkale’de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 7. sıradaki ildir.  Proje ile üreticilerimize Bakanlığımızın sağladığı kaynak ile yüzde 75 devlet, yüzde 25 üretici katkılı sertifikalı kanola tohumluğu desteği sağladık. Proje öncesi Çan ilçemizde 350 dekar kanola ekilişi varken bugün bu alan 4200 dekara çıktı. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Kanolada verimin yüksek olduğunu söyleyen yetiştiriciler ürününün pazar sıkıntısı olmadığını da belirtiyor. Tarla günü etkinliğine Çanakkaleli çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Teknik personel tarlaları gezen üreticileri kanola yetiştiriciliği konusunda bilgilendirdi.

Tarla gününe Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Şube ve İlçe Müdürleri, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları, Özel Sektör Temsilcileri, konu uzmanı teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Önümüzdeki sezonlarda kanola ekilen alanların 40 bin dekara kadar çıkarılması hedefleniyor.
Çanakkale kanola proje tarla günü tohum destek bitkisel üretim tarım ve orman