Çiftçiler şevketibostanı tattı, tanıdı

12 July Thursday, 2018
Muğlalı çiftçiler “Tat, Tanı ve Doğada Bırak” Projesi ile şevketibostan bitkisinin üretimi konusunda eğitim aldı.
Çiftçiler şevketibostanı tattı, tanıdı Haber: Emine ŞİRİN - Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur ACAR
Fotoğraf: Uğur Acar-Süleyman Kurnaz
 
Şevketibostan Ege’nin önemli değerlerinden biri.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu bitkiyi bölge çiftçilerine tanıtmak, yetiştiriciliği hakkında bilgi vermek için eğitim programı düzenledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın da desteklediği eğitime kadınlar ve öğrenciler katıldı.

"Tat, Tanı ve Doğada Bırak" proje çalışmaları kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün (ETAE) yürüttüğü çalışmaları yerinde görmek amacıyla İzmir’e teknik gezi düzenlendi.

Eğitime Muğla’nın ilçelerinden katılan 15 çiftçi, Urla’da şevketibostan yetiştiriciliği yapan örnek çiftçinin işletmesini ve tarlalarını gezdi.

Şevketibostanı ve özelliklerini anlatan örnek çiftçi Necdet Savsal, “Şevket-i bostan, Egeliler ve Giritlilerin çok yakından tanıdıkları bir bitki. Dışı diken görünümünde olan bu bitkinin kök etrafındaki beyaz renkli kabuğu yemeklerde kullanılıyor. Her aşamasını titizlikle tamamladığım ürünlerimi anlaşmalı olduğum otellere pazarlıyorum. Satış ve pazar anlamında hiçbir sıkıntısı olmayan bir üründür” dedi.

Teknik gezinin çiftçilerin şevketibostanı yerinde tanımaları, yetiştiriliş aşamalarını görmeleri için önemli olduğunu vurgulayan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman Kurnaz, “Bu proje ile doğada bulunan biyoçeşitliliğin korunması ve tanınmasını ve çiftçilerimizin ufkunu açmayı amaçladık.” ifadelerini kullandı.
 
Muğla şevketibostan Tat Tanı ve Doğada Bırak projesi