Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımız ile buluştu

20 February Tuesday, 2018
“Cumhurbaşkanı ile Üreticiler Buluşması”nda 81 ilden gelen çiftçilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı et ihtiyacını karşılamak için başlatılan, 300 baş koyuna kadar damızlık hayvan kredi desteğinin müjdesini verdi.
Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımız ile buluştu Cumhurbaşkanlığı külliyesinde düzenlenen “Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımızla Buluşuyor” programında Türkiye’nin her ilinden gelen çiftçiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi.
Bugüne kadar üreticilere 103 milyon lira hibe desteği verildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım ve hayvancılık konusunda hayata geçirilecek projeleri de açıkladı.
Erdoğan, hayvan yetiştiriciliği geliştirmek, koyun ve sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen projenin de detaylarını açıkladı.
“Bugün önemli bir adım atıyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu proje ile Talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla, Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar koyunu ve yemini temin ediyoruz. Doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Böylece hem başlangıçta imkân sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yeni bir dönemin kapısını aralıyoruz. Ayrıca her köy bir işletme mantığıyla bitki üretimine farklı bir vizyon kazandırıyoruz. Çiftçilerimizin ekim sezonu öncesindeki finans problemini çözüyor ve aracılara bağımlılığını azaltıyoruz. Tüm bu yeni hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını araladıklarını belirten Erdoğan, "Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz." açıklamasını yaptı.
Çiftçilerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız." ifadesini kullandı.
 
"Önceliğimiz insanımızın refahı ve mutluluğu"
Başbakan Binali Yıldırım da, "Çiftçiler Buluşması; Üreten Çifti, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye" programında yaptığı konuşmada toprağı herkes için işleyen berekete dönüştüren çiftçilere ülke olarak minnettar olduklarını, çiftçilerin memleket kokan elleriyle toprakların bereketine bereket kattığını vurguladı.
Anadolu çiftçisinin ülke sevdalısı, yiğit ve cömert olduğuna dikkati çeken Yıldırım, çiftçiye köylüye verilen desteğin 1 milyar 800 milyon lira olduğunu vurgulayarak, bu desteğin 2018 bütçesinde 15 milyar olarak belirlendiğini, 8 kart artış sağlandığını ifade etti.
“3 milyon çiftçimiz ve 75 bin personelimizle büyük bir aileyiz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da konuşmasında "Küçükbaş hayvancılığımızın geliştirilmesi ve ihtiyacımız olan anaç koyun sayısını elde etmek için projelerimizi yakın zamanda uygulamaya başlayacağız." dedi.
Toprağı, tohumu, düveyi, kuzuyu önemsediklerini anlatan Fakıbaba, "Büyükbaş hayvancılığın anası olan düve sayısının artması için birçok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. Düve adayı olan buzağıların korunması ve geliştirilmesi için ciddi önlemler aldık. 2018'i 'Buzağı Yılı' ilan ettik. Amacımız, hayvan hastalıklarını önlemek ve buzağı kayıplarını azaltarak hayvan varlığımızı artırmaktır. Küçükbaş hayvancılığımızın geliştirilmesi ve ihtiyacımız olan anaç koyun sayısını elde etmek için projelerimizi yakın zamanda uygulamaya başlayacağız. Hayvansal üretimde, yerli ve yeterli üretimi gerçekleştirmeyi ve net ihracatçı bir ülke olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Bu bilinçle göreve geldikleri günden beri "Su olmadan ot olmaz, ot olmadan ana olmaz, ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et, süt olmaz" düşüncesiyle çalıştıklarının altını çizen Fakıbaba, esas amaçlarının insanların doğduğu yerde doymasını, huzurla yaşamasını sağlamak olduğunu bildirdi.
Fakıbaba, bunu sağlayabilmenin yolunun da kadın, erkek, genç çiftçilerin refahını artırmak ve onları toprağında, köyünde tutabilmek olduğuna dikkati çekerek, "Bunun için Birlikte Üretim Modeli ve Sözleşmeli Aile İşletmeciliği projelerini yakın zamanda hayata geçiriyoruz." ifadesini kullandı.
"Türkiye'yi tohumculukta lider yapmak için çalışıyoruz"
Talebe göre üretim planlaması yapacaklarını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:
"Hayatın bir tohumla başladığını biliyoruz. Tohumun olmadığı yerde tarımsal üretimden bahsedemeyiz. Türkiye'yi tohumculukta lider ülke konumuna ulaştırmak hususunda kararlılıkla çalışıyoruz. Organik tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz."
Fakıbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak 7 gün 24 saat vatandaşların hizmetinde olduklarını vurgulayarak, "Tüm çalışanlarımız, tarlada, bahçede, ağılda, ahırda değerli çiftçilerimizle birlikte olmaya devam edecekler. 3 milyon çiftçimiz ve 75 bin personelimizle büyük bir aileyiz. Çalışmalarımızda çiftçi, tüketici, esnaf, tüccar, sanayici olarak tarımın tüm paydaşlarıyla ortak aklın bereketinden yararlanmayı kendimize şiar edindik." değerlendirmesinde bulundu.
Üniversiteler, özel sektör, tarımsal sivil toplum kuruluşları ve çiftçilerle sürekli iş birliği içinde hareket ettiklerini anlatan Fakıbaba, bunu geliştirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımızla Buluşuyor Başbakan Binali Yıldırım GTHB Ahmet Eşref Fakıbaba destek hibe