Çiftçiye sertifikalı tohum desteği

02 November Friday, 2018
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere 51 ton sertifikalı tohum dağıtıldı. Üreticilerin sertifikalı tohum kullanması ile verimin yaklaşık yüzde 30 artacağı belirtildi.
Çiftçiye sertifikalı tohum desteği Çiftçilere sertifikalı tohum dağıtımı için Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde tören düzenlendi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) yöneticileri ile çok sayıda üreticinin katıldığı programda 35 çiftçiye 51 ton sertifikalı tohum dağıtıldı.

Yaptığı konuşmada tescilli üretim ve sertifikalı tohum kullanımının önemine değinen Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sertifikalı tohum kullanan çiftçilere verilen devler desteklerine de dikkati çekti.
Tohumluk üretici firmalarının çok büyük emekler sarf ettiğini aktaran Atalar, “Bu emeklerin karşılığında ihtiyacımız olan sertifikalı tohumun hem bizim hem de diğer illerin ihtiyacını karşılamaktadırlar ve çiftçimizin net yüzde 25-30 daha fazla verim elde etmesinin önünü açmaktadırlar. Gelir de bir o kadar iyileşmektedir. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 46 çeşidin tescili yapılmıştır bugüne kadar. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 6 çeşit tescil gerçekleşmiştir. Üretilen tohumlarımız 2017-2018 yıllarında üretilen bu tohumlarımızdan bin tonun üzerinde tohumluk üretilerek İran, Irak, Suriye, Ukrayna ve Moldova’ya ihracatı ilimizden gerçekleştirilmiştir. 14 bin 445 çiftçimize sertifikalı tohum kullanmak suretiyle 25 milyon TL’lik devlet desteği sağlanmıştır” diye konuştu.

Program, üreticilere sertifikalı tohum dağıtımı ve il müdürlüğü çalışanlarından oluşan koronun konseri ile sona erdi.
 
 
diyarbakır sertifikalı tohum destek